El Caputxet

El conte ‘El Caputxet’, sobre els gegants antics de l’Espluga, és el record oficial de la Ruta Templera i Hospitalera de l’Espluga de Francolí, un projecte turístic que ha museïtzat els dos nuclis medievals de la població, dominats a l’edat mitjana pels templers i els hospitalers.

El conte,  editat el 2015 per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, narra la història de Ponç Hug de Cervera i la seva esposa Beatriu, fundadors de l’Espluga l’any 1079, encarnats pels gegants que la vila va estrenar l’any 1947, i que representen dos nobles medievals.

La història està escrita per l’historiador Antoni Carreras –impulsor de la Ruta- amb il·lustracions d’Helena Rivero. Explica com els comtes de Barcelona van lliurar Ponç Hug de Cervera la carta de població per crear la vila. Es dóna el cas que van ser els seus fills i hereus, i no pas ell, els que van edificar la fortalesa i els dos primers nuclis de població. La història l’explica el pare del Caputxet, un infant de família pagesa del Capuig, que viu a l’Espluga del segle XIV.

PUNTS DE VENDA: Ruta Templera i Hospitalera de l’EsplugaOficina de Turisme de l’EsplugaLlibreria Índex de l’Espluga i Sabateria El Parell de l’Espluga

Els Gegants Ponç Hug i Beatriu, representen els dos nobles medievals que van fundar l’Espluga de Francolí el segle XI

La història de l’Espluga medieval

L’objectiu del conte és explicar, de forma planera als infants però també a tota la població, com va créixer i desenvolupar-se l’Espluga durant l’edat mitjana, coincidint amb la recent  estrena de la Ruta Templera i Hospitalera que explica als visitants els orígens medievals de l’Espluga amb un recorregut pels nuclis històrics de l’Espluga Jussana i l’Espluga Sobirana, on a través de projeccions, hologrames i realitat augmentada, es pot fer un viatge en el temps.