Naixement dels Gegants Neolítics

Fent gala de la seva representativitat, els nous gegants de l’Espluga de Francolí, nascuts el dijous 26 de juliol de 2007 a la Cova de la Font Major, van ser batejats el diumenge 29 de juliol amb uns noms que simbolitzen els símbols que van inspirar la seva creació, el riu Francolí i la cova de l’Espluga.

El Naixement

El moment del naixement dels dos Gegants Neolítics a les Coves de l’Espluga, el 26 de juliol de 2007

De dins de la cova de la Font Major van neixer els dos gegants neolítics de l’Espluga, basats en els orígens del poblament de la zona a les coves, fa milers d’anys.

En un acte presentat per Ester Majós, el Gorg i l’Spluc van sortir de la cova el dijous 26 de juliol de 2007 a les 20.50 minuts del vespre. Era un homenatge a l’entorn natural, i als altres fundadors de la vila: la cova i el riu, bàsics per l’arribada dels primers pobladors. Per això era lògic que naixessin d’allà on la inspiració els va gestar.

L’acte del naixement va anar seguit de l’estrena de la dansa, a la Plaça de la Font Major, al costat del naixement del Riu Francolí, davant la presència de centenars d’espluguins. Els gegants van participar en diversos actes durant la Festa Major, i van restar exposats a l’Antic Hospital.

Regidores, regidors i l’alcalde de l’Ajuntament de l’Espluga amb els nous Gegants Neolítics, a la Font Major

El Bateig

Gairebé eren dues-mil les persones que van omplir la plaça de la vila de l’Espluga per veure batejar els nous gegants neolítics. L’acte solemne va durar una hora i mitja, després d’una cercavila pels carrers del poble.

Prop de 2.000 persones van omplir la plaça de la Vila pel bateig dels Gegants Neolítics, un dels actes més multitudinaris dels últims temps

L’alcalde va imposar els noms des del balcó de l’ajuntament, on Mn. Josep M. Pairot va batejar els gegants amb aigua beneïda. Els Gegants Maties i Montserrat dels “Amics dels Gegants” de Montblanc i els gegants Ferran i Isabel de Solivella van ser els padrins de la festa. També hi eren els gegants amfitrions Ponç Hug i Beatriu, gegants de l’Espluga des de 1944, amb els Grallers, els Bastoners, els Diables i el Senglar i el Mussol de l’Espluga de Francolí.

L’Spluc i el Gorg durant el seu bateig a la plaça de la Vila el 29 de juliol de 2007

En l’acte solemne, el president de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, Ivan Besora, va destacar que “aquests gegants seran un referent a Catalunya” per la seva “peculiaritat i singularitat”. L’acte va acabar amb el llançament de 2.000 globus i centenars de caramels i llaminadures des dels balcons de la Casa de la Vila.

Uns noms etimològics

Els gegants Gorg i Spluc a l’interior de la Cova, minuts abans de ser presentats en públic

Per uns gegants neolítics calien uns noms adients al simbolisme de la seva creació. El Centre d’Estudis Locals va proposar, per ell, un nom fort, potent, amb fonètica de regust prehistòric, i aire masculí: Gorg. La procedència del nom no és altra que la definició d’un toll profund d’un riu, com els del Francolí a l’Espluga, on els humans neolítics es banyaven i pescaven. El gegant simbolitza el riu, que representa la continuïtat de la vida, de la comunitat, el progrés, l’esforç per continuar endavant malgrat els entrebancs. L’home és el riu, el que genera la nova comunitat, crea la vida dins la cova.

Per ella, calia un mot proper, igualment de regust prehistòric: Spluc. La procedència del nom ve del llatí Spelunca, que significa “cova”, i d’aquí va derivar al nom d’Espluga. La denominació Spluc és una transformació del mot, feta especialment per crear el nom de la geganta. Ella representa la cova, lloc de vida dels primers pobladors de la zona, en neixen els infants, dins d’ella es crea la vida, viu la comunitat, s’educa, hi creix. Per això la dona porta el seu fill als braços i porta el tòrax mig destapat, fet que la converteix en una geganta peculiar.

ELS PADRINS

Gegants Maties i Montserrat dels Amics dels Gegants de Montblanc

El llavors president dels Amics dels Gegants de Montblanc, Josep M. Prats, fent el discurs al balcó de l’Ajuntament

L’entitat “Amics dels Gegants” de Montblanc va ser creada per un grup de joves de la població l’any 1994. El 20 d’agost d’aquell any va tenir lloc la presentació i el bateig dels Gegants: Maties i Montserrat, que representen una parella de catalans amb els vestits tradicionals de la comarca. Els seus noms corresponen al nom del patró de la Ducal Vila i la patrona del Barri.

En Maties i na Montserrat amb els Amics de la Gegant, a la plaça de la Vila de l’Espluga, just abans del bateig del Gorg i l’Spluc

Els Gegants Maties i Montserrat van exercir de padrins d’en Gorg i l’Spluc, durant el seu naixement i bateig, el juliol de 2007.

Web dels Amics dels Gegants: http://www.montblancentitats.cat/amicsdelsgegants

Gegants Ferran i Isabel de Solivella

La Colla Gegantera de la Solivella també va apadrinar, amb els seus gegants Ferran i Isabel, el naixement i el bateig d’en Gorg i l’Spluc.

Els Gegants de Solivella, Ferran i Isabel, arribant a la plaça de la Vila de l’Espluga durant el bateig del Gorg i l’Spluc

En Ferran i na Isabel són uns gegants representatius de l’alta edat mitjana, ja que simbolitzen els Reis Catòlics.

ELS AMFITRIONS

Els gegants amfitrions del naixement i el Bateig d’en Gorg i l’Spluc van ser els Gegants Antics de l’Espluga, Ponç Hug de Cervera i Beatriu bescomtessa de Bas. Representen els comtes de Cervera, fundadors de l’Espluga de Francolí, a qui el comte de Barcelona els entregà la Carta de Població i els encarregà construïr a la zona una fortalesa i celebrar-hi mercat.

Els gegants Ponç Hug i Beatriu, el dia del bateig del Gorg i l’Spluc

Els gegants de l’Espluga van acompanyats per 14 nanos, uns capgrossos que representen diversos personatges de l’imaginari general. Els primers gegants van arribar a l’Espluga de Francolí l’any 1947 des del taller l’Ingenio (Barcelona).

SEGUEIX: BATEIG DEL BLAT