Protocol nou de Festa Major (2007-2018)

Protocol d’organització de les cercaviles i ballades dels elements de cultura popular de l’Espluga de Francolí establert de forma gradual a partir de la incorporació dels gegants neolítics, l’any 2007, suposant al mateix temps, la participació del Senglar dels Diables a la seva dansa, el diumenge de Festa Major, fins llavors limitat al ball de gegants, de nanos i de bastons. El protocol nou va anar incorporant elements com els gegants de la Trinitat, la bandera de la vila o el Francolí, fins la renovació amb criteris de seguici tradicional l’any 2019.

Ordre de col·locació a la Cercavila oficial del Pregó de Festa Major

Els Gegants de l’Espluga presidint el pregó de Festa Major del 2018
 1. Gegants Ponç Hug i Beatriu
 2. Nanos de l’Espluga
 3. Grallers de l’Espluga
 4. Gegants i Gegantons Neolítics
 5. Pubilles
 6. Bandera de la Vila
 7. Vigilants municipals de gala
 8. Autoritats locals

Ordre de col·locació a la Cercavila Gran de tota la Cultura Popular espluguina

Els Nanos de l’Espluga durant la cercavila gran del 2017
 1. Agrupació de Defensa Forestal (Coordinació)
 2. Ball de bastons de l’Espluga
 3. Gegants Ponç Hug i Beatriu
 4. Nanos de l’Espluga
 5. Grallers de l’Espluga
 6. Gegants i Gegantons neolítics
 7. Francolí
 8. Senglar
 9. Batucada dels Diables
 10. Gegants de la Santíssima Trinitat
 11. Vigilants Municipals (Control de trànsit)

Ordre dels Balls Oficials de Plaça

 1. Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí: Ball d’honor dels gegants Ponç Hug i Beatriu, una peça oficial composta l’any 2004 per Josep Prats i interpretada pels Grallers de l’Espluga. La peculiaritat d’aquest ball noble medieval és que inclou ritmes de sardana i vals, amb instants de pas doble.
  Ball dels Gegants de l’Espluga, l’any 2006, amb l’assistència dels antics gegants del Casal de l’Espluga
 2. Lliurament del ram de la geganta Beatriu: Des de l’any 2015 l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga fa entrega del ram de la geganta a una persona que per la seva trajectòria o acció cívica hagi tingut especial sensibilitat per la cultura popular del municipi. Els guardonats han estat:
  1. Helena Rivero (2015), per l’elaboració dels dibuixos de tots els gegants i nans de l’Espluga
  2. Marc López (2016) per inspirar-se en la cultura popular espluguina per elaborar el cartell de la Festa Major
  3. Josep Lluís Torre, Magda Buldó i Xavier Lozano (2017) per la seva dedicació en el manteniment de la tradició grallera i gegantera a l’Espluga en l’any dels 70 anys dels Gegants i Nans de l’Espluga, els 25 anys dels Grallers i els 10 anys dels Gegants Neolítics, a més del naixement dels gegantons neolítics
   Josep Lluís Torre, Xavier Lozano i Magda Buldó amb el Ram de la Geganta, el 2017
  4. Josep Maïllo (2018), per la seva col·laboració altruïsta en la restauració i les rèpliques dels Nanos de l’Espluga i per rebre anualment a casa seva les Matinades dels Grallers de l’Espluga. 
   El lliurament del ram de la geganta Beatriu a Josep Maïllo, l’any 2018
 3. Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí 
  Actuació del Ball de Bastons de l’Espluga a la ballada de Festa Major del 2018 (Foto: EFMR)
 4. Ball de Nans de l’Espluga de FrancolíSi bé els primers capgrossos van arribar a l’Espluga el 1947, no va ser fins el 1995 quan van tenir un ball oficial. Va ser compost pel llavors president dels Grallers de l’Espluga, Josep Prats. S’interpreta i es balla cada Festa Major. Inclou una introducció amb percussió i quatre parts (dues ràpides i dues lentes).
  El Ball de Nans a la plaça de la Vila, per la Festa Major del 2018
 5. Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí
  El ball de Bastons de l’Espluga, durant la ballada de Festa Major del 2018
 6. Dansa dels Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí: L’any 2007 la grallera espluguina Joana Cervelló va compondre “La Dansa dels Gegants Neolítics”, per encàrrec de la llavors Associació Cultural de Grallers de l’Espluga. La balla tota la família neolítica de gegants formada pel Gorg, l’Spluc i el Blat, la Terra i el Pastor, amb els Senglars. La peça inclou sons estridents que recorden els corns de mamut, donant protagonisme a la percussió, amb ritmes tradicionals com el pasdoble i el vals, però amb dissonàncies que recordin els orígens de la música. Hi participen també els Diables de l’Espluga.
  Dansa dels Gegants Neolítics Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor amb el Senglar, els Grallers i els tambors dels Diables de l’Espluga, l’any 2018
 7. Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí 
  El Ball de Bastons de l’Espluga durant la Festa Major de 2017
 8. Ball del Senglar amb la batucada dels Diables de l’Espluga de Francolí: Des del naixement dels Gegants Neolítics l’any 2007, els Diables de l’Espluga participen de la ballada de Festa Major amb el Senglar (des del 2014 amb el Senglar petit) i el seu grup de tambors i batucada. A més d’actuar durant la Dansa dels Gegants Neolítics també ofereixen un ball del Senglar a ritme de percussió.
  Ball del Senglar durant la Festa Major del 2017
 9. Ball dels Gegants de la Santíssima TrinitatDes de la seva estrena el 2015, els gegants pagesos Miquel i Trinitat formen part dels balls oficials de Festa Major de l’Espluga, acompanyats al ritme de sardana o pasdoble pels Grallers de l’Espluga.
  Els gegants Miquel i Trinitat, durant la ballada de Festa Major del 2018 a la plaça de la Vila
 10. Ball del FrancolíDes de la seva estrena el 2015, i del bateig el 2016, també durant el 2017, el Francolí actua com un element més del seguici festiu de l’Espluga portat per Gabriel Carmona i amb música de pasdoble amb els Grallers de l’Espluga. 
 11. Ball conjunt: la tradició de la cultura popular espluguina marca com a final de festa un ball conjunt que clou, des de fa dècades, la ballada de Festa Major. En els últims anys la incorporació de noves agrupacions i elements fa que sigui un gran esclat de festa on els son i melodies es confonen. Els Grallers, Gegants i Nans ballen el Gener, el Febrer i el Passi-ho bé, com marca la tradició catalana. Al mateix temps piquen i toquen el Ball de Bastons i els tambors dels Diables de l’Espluga amb tot el bestiari.