Els Gegants de la Trinitat i els nanos de l’agricultura

Els primers gegants de la Trinitat (2014)

L’any 2010, un dels membres de l’Associació Cultural de Grallers de l’Espluga, Albert Pulido, va impulsar en el marc de la Germandat de la Santíssima Trinitat i amb el suport de la seva presidenta Blanca Rosa Roselló la construcció d’una parella de gegants, Miquel i Trinitat, el gegantó Carquinyoli i una mulassa, vestits de reis i elaborats de forma artesanal. Algunes persones voluntàries van ajudar a la seva fabricació i a l’elaboració dels vestits, encapçalades pel mateix Pulido i per Robert Vallverdú. El 2014 es van restaurar.

El gegantó Carquinyoli, encara actiu el 2022, a la trobada gegantera de la Conca de Barberà. (Foto: Xavier Lozano)

L’any 2015  l’entitat social va decidir crear al seva pròpia colla gegantera per tal d’afavorir l’activitat cultural de diversos joves del municipi i poder disposar d’un grup de gegants i capgrossos per les seves festivitats. Va rebre el suport i finançament de l’Ajuntament de l’Espluga i el 31 de maig d’aquell any 2015 es van presentar. Els va elaborar l’artesà Joan Iniesta, del Taller Calaix de Sastre de Tortosa.

D’aquesta manera es van retirar les primeres figures per tal de construir una nova parella de gegants pagesos elaborada per un artesà geganter, amb vestuari tradicional espluguí.

Els gegants Miquel i Trinitat, durant la ballada de Festa Major del 2018 a la plaça de la Vila (Foto: Gerard Bosch | EFMR.cat)

S’anomenen Miquel i Trinitat, en honor a Sant Miquel, titular de la Parròquia de l’Espluga, i la Santíssima Trinitat, imatge venerada a l’ermita de la població. El gegant llueix la gorra i la faixa musca pròpies del Camp de Tarragona.

Els Gegants de la Santíssima Trinitat, el 2 de juny de 2019 a Blancafort (Foto: Fina Montserrat)

S’acompanyen de quatre capgrossos que representen els cultius propis de la Conca de Barberà: l’olivera, la vinya, el cereal i la fruita seca. Durant les cercaviles i ballades de la Festa Major de l’Espluga són acompanyats pels Grallers de l’Espluga. També participen a la processó de Corpus i entres festivitats de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga.

Els nanos de la Santíssima Trinitat, inspirats en l’agricultura mediterrània (Foto: Gerard Bosch | EFMR.cat)
Els quatre nanos de l’agricultura, en una festa a l’ermita de la Santíssima Trinitat. (Foto: Xavier Lozano)

Per la Festa Major i les principals festivitats locals ballen acompanyats dels Grallers de l’Espluga.