El ram de la Geganta

Lliurament del ram de la geganta Beatriu a una persona que hagi destacat pel seu treball en pro de la cultura popular a l’Espluga de Francolí.

Des de l’any 2015 l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga fa entrega del ram de la geganta a una persona que per la seva trajectòria o acció cívica hagi tingut especial sensibilitat per la cultura popular del municipi. Els guardonats han estat:

  1. Helena Rivero (2015), per l’elaboració dels dibuixos de tots els gegants i nans de l’Espluga
  2. Marc López (2016) per inspirar-se en la cultura popular espluguina per elaborar el cartell de la Festa Major
  3. Josep Lluís Torre, Magda Buldó i Xavier Lozano (2017) per la seva dedicació en el manteniment de la tradició grallera i gegantera a l’Espluga en l’any dels 70 anys dels Gegants i Nans de l’Espluga, els 25 anys dels Grallers i els 10 anys dels Gegants Neolítics, a més del naixement dels gegantons neolítics
  4. Josep Maïllo (2018), per la seva col·laboració altruïsta en la restauració i les rèpliques dels Nanos de l’Espluga i per rebre anualment a casa seva les Matinades dels Grallers de l’Espluga. 
  5. Jordi Batet (2019), cap de la Colla Gegantera i geganter des de fa més de 25 anys. Pel foment del fet geganter i l’aglutinació d’un equip ampli de famílies geganteres a la Colla, partíceps de les constants visites dels Gegants Neolítics arreu de Catalunya, traduïdes després en les Trobades Geganteres convertides ara en biennals.
  6. Dolors Guasch (2020), per la seva contribució a la cura i manteniment dels vestits dels gegants de l’Espluga.
  7. Enric Mercadé Pàmies (2021) per la tasca immillorable en pro de la cultura popular des de la responsabilitat d’un càrrec, però sobretot, des de la humanitat d’una persona que ha viscut, des de la base, la importància de les nostres tradicions festives.
  8. Antoni Carreras Casanovas (2022) per la seva col·laboració amb la nostra cultura popular, sobretot en l’àmbit de l’assessorament històric.
  9. Josep M. Martínez Alberich, per la seva perseverança, constància i treball durant 25 anys, des que el 2004 va impulsar, juntament amb Joan Castro, la creació de la Colla Gegantera en un moment en què s’havien retirat els antics geganters. Des de llavors, sempre hi ha sigut, com a cap de colla, en l’estrena dels gegants neolítics, com a membre de la Junta en la fusió amb els Grallers, com a geganter, destacant els seus balls amb la Beatriu, i ara també com a membre de l’equip de treball.