Enric Mercadé Pàmies, reconegut amb el ram de la geganta 2021

L’espluguí Enric Mercadé Pàmies ha rebut aquest any el ram de la geganta Beatriu com a reconeixement a la seva dedicació a la cultura popular i de proximitat des de la infantesa, en diferents responsabilitats en entitats i finalment des de la regidora de Cultura i Festes, en plena pandèmia. El lliurament del ram de la geganta és el reconeixement públic que cada diumenge de Festa Major fan els Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga a persones que hagin dedicat la seva actuació en pro de la cultura popular de la vila.

Enric Mercadé, amb el ram de la Geganta 2021 (Foto: Fina Montserrat)

Aquest any, per acord unànime de tota la Junta Directiva de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga s’ha volgut reconèixer la tasca immillorable en pro de la cultura popular des de la responsabilitat d’un càrrec però sobretot, des de la humanitat d’una persona que ha viscut, des de la base, la importància de les nostres tradicions festives.

Enric Mercadé, oferint simbòlicament el ram de la Geganta a la població (Foto: Fina Montserrat)

Implicat des de ben petit, durant la infantesa i amb els seus germans, als Grallers de l’Espluga; com a infant i després com a cap en pro del lleure educatiu i juvenil a l’Agrupament Escolta l’Estornell, com a president de l’associació juvenil Auvënguen, col·laborador de múltiples entitats i projectes locals, culturals i socials, vinculat per tradició familiar a la Festa de Sant Joan i a la defensa de la identitat nacional de Catalunya, ànima de la Cultural Jordi Francolí en la promoció de la música d’autor i la cultura de proximitat al festival Riubombori i ara com a regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. Un càrrec des del qual ha mostrat un acompanyament personal, constant i rigorós a les entitats de cultura popular, apostant per un model basat en els patrons històrics i tradicionals, ajudant-nos a les pròpies entitats a valorar la importància d’allò que és nostre.

Tot plegat, en un context que ha fet més difícil que mai, ja des de l’any passat, organitzar una Festa Major i qualsevol esdeveniment, en plena pandèmia, reconeixent també els sobreesforços i les dificultats que ha hagut de fer, com tot el món de la cultura, en aquests temps difícils.

El cap de Colla, Jordi Batet, ha fet entrega del ram de la Geganta Beatriu a Enric Mercadé (Foto: Fina Montserrat)

9è guardonat

El guardó va estrenar-se l’any 2015 i des de llavors l’han rebut Helena Rivero (bastonera i dibuixant dels contes dels gegants); Marc López, il·lustrador local inspirat en la cultura popular; Josep Lluís Torre, Magda Buldó i Xavier Lozano (2017) per la seva llarga dedicació als Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga; Josep Maïllo per la restauració dels Nanos de l’Espluga; Jordi Batet, per la dinamització i ampliació de la Colla Gegantera a rècords històrics; i Dolors Guasch, per la restauració i cura dels vestits dels gegants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *