La plaça Montserrat Canals supleix la de la Vila en la ballada de Festa Major

Després de la substitució per una cercavila, l’any passat, a causa de la pandèmia, aquest any les mesures de prevenció sanitària han tornat a la Festa Major de l’Espluga la tradicional ballada del seguici festiu, però amb un nou emplaçament: la plaça Montserrat Canals. De forma molt similar a la mostra i ball de divendres, aquest diumenge els gegants i nanos, els grallers, bastoners i diables amb els senglars han ofert els seus balls oficials a la població, sobre un escenari habilitat per l’ocasió.

Després de l’eucaristia solemne en honor als sants patrons Abdon i Senén —documentada des del segle XIV— aquest any els espluguins s’han traslladat, sense cercavila solemne, fins al Casal de l’Espluga on han ballat tots els elements actius del seguici espluguí: els Senglars i els Diables, els gegants de la Trinitat, els gegants Neolítics, els Nanos i els gegants antics de l’Espluga, Ponç Hug i Beatriu, que l’any vinent compliran 75 anys.

El Ball de Gegants de l’Espluga, sobre l’escenari a la plaça Montserrat Canals (Foto: Fina Montserrat)

L’acte ha estat presentat per la presidenta dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Mar Gili, i coordinat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga amb la participació de totes les entitats de cultura popular. Com divendres, les actuacions s’han fet seguint l’ordre tradicional establert pels criteris històrics del seguici festiu de la zona tradicional del Camp de Tarragona. Així es es va fixar l’any 2019, basant-se en la tradició històrica de la festa espluguina -documentada des del segle XIV i amb elements vigents -amb intermitències- des de la festa de la Santíssima Trinitat de 1883.

Els Grallers de l’Espluga i els Gegants Neolítics sobre l’escenari (Foto: Fina Montserrat)

D’aquesta manera, han obert la ballada el Senglar gran i el Senglar petit de l’Espluga, bestiari de foc de la vila, portats pels Diables de l’Espluga i acompanyats dels seus tambors. També hem vist el ball dels diables petits i de la colla gran, al ritme de la batucada.

El Senglar de l’Espluga, durant la mostra de cultura popular. (Foto: Pep Morató/EFMR)

Després ha estat el torn dels gegants i nanos, començant pels més nous, els gegants de la Trinitat, Miquel i Trinitat, i els nanos de l’agricultura: l’oliva, l’ametlla, l’avellana i el raïm. Acompanyats dels Grallers de l’Espluga han ballat dos pasdobles: l’Amigó i el Vallis Mollis.

El Gorg, l’Spluc i el Blat, la Terra i el Pastor, al final de la Dansa dels Gegants Neolítics (Foto: Fina Montserrat)

Els gegants Neolítics, Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor han entrat després a la plaça al ritme del Gener i acompanyats dels Grallers de l’Espluga han ofert a la vila la Dansa dels Gegants Neolítics, composta per Joana Cervelló el 2007.

La Terra, mirant a la seva mare Spluc i al seu germà Blat (Foto: Fina Montserrat)

A continuació s’ha fet una pausa als balls de gegants per gaudir del ball de Bastons, amb la colla infantil i la colla gran.

El Ball de Bastons de l’Espluga, actuant a l’escenari de la plaça Montserrat Canals (Foto: Eva Bonet/Bastoners de l’Espluga)

L’acte ha estat seguit de l’arribada dels Nanos de l’Espluga, que l’any vinent compliran 75 anys: els tricornis, el turc i la gitana, el Harpo (del 1983) i el Rovelló (del 2013). Han ofert el Ball de Nans, obra de Josep Prats (1994) amb els Grallers de l’Espluga.

El Ball de Nans de l’Espluga, durant la ballada de Festa Major 2021 (Foto: Fina Montserrat)

La mostra l’ha tancat el Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí (Josep Prats, 2004) amb l’entrada de Ponç Hug i Beatriu al ritme del pasdoble Febrer. A l’acabar el ball oficial, s’ha fet el lliurament del ram de la geganta a Enric Mercadé Pàmies.

El Ball de Gegants de l’Espluga ha tancat la ballada de Festa Major (Foto: Fina Montserrat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *