Els Diables

El ball de diables està documentat a l’Espluga des de les Festes de la Santíssima Trinitat del 1883. Es va mantenir actiu fins l’any 1920 quan va desaparèixer. L’any 1984, durant les primeres emissions de l’Espluga FM Ràdio, l’equip vinculat a la nova emissora de ràdio municipal va organitzar la primera revetlla de Sant Joan. L’emissora va començar a emetre el 23 de juny d’aquell any, data que també figura com a origen d’aquesta festa. Aquell va ser el primer embrió dels diables de l’Espluga que es van constituir com a entitat l’any 1990. Durant un anys es van anomenar ‘Fills de Satanàs de l’Splunca Diabòlica’ i des dels seus inicis han centrat la seva activitat al voltant de la Festa de Sant Joan.

Els Grallers de l’Espluga sempre han establert un intens vincle amb el grup de diables, participant alhora a la festa de Sant Joan des del 1993, primer amb el ball del Senglar i el Rei Caçador, i després amb la rebuda de la Flama del Canigó.

Els Diables participen des del 2007 a la Dansa dels Gegants Neolítics amb els Grallers i els seus timbals i la figura del Senglar, adquirida el 1992 i elaborada pel montblanquí Josep Agustí Feliu. El 1996 van incorporar, del taller de l’Entremès de Valls, un nou element de bestiari, el Mussol, aquest però sense foc.

L’any 2014 el Grup de Diables de l’Espluga va estrenar la seva colla infantil i la versió infantil del Senglar creada per l’espluguí Gabriel Carmona.

Correfoc dels Diables de l’Espluga a la plaça Montserrat Canals de l’Espluga, el 2014

Actualment el grup desenvolupa nombrosos correfocs arreu del territori, dos dels quals a l’Espluga (per Sant Joan i per la Festa Major).

Actualment el seu grup de tambors s’ha reconvertit a un grup de batucada que actua de forma independent o amb el ball de diables. Té una versió infantil i una d’adults, encara que poden tocar plegades. Aquest grup de tambors i els dos Senglars participen a les cercaviles del seguici festiu de l’Espluga, especialment per la Festa Major.

La Batucada Infantil dels Diables de l’Espluga, l’any 2014

També són els responsables del Castell de Focs que cada any clou les festes de Sant Abdon i Sant Senén.

Més informació al web dels Diables de l’Espluga: www.correfocs.cat