El geganter Josep M. Martínez Alberich rep el Ram de la Geganta 2023

Com cada any des del 2015, en homenatge a la perpetuació de la cultura popular espluguina, els Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga han ofert aquest 2023 el ram de la geganta Beatriu en agraïment a la tasca d’un espluguí que ha estat clau per la continuïtat la tradició festiva a la vila, en aquest cas, el geganter Josep M. Martínez Alberich. Martínez ha lluitat, sobretot en els moments més difícils, de falta de geganters, durant el que portem de segle.

A principis dels 2000 els antics geganters s’havien anat retirant i l’Espluga es trobava, de cop i volta, sense persones que se n’encarreguessin, després de 50 anys de tradició. L’Ajuntament va fer diversos intents contractant geganters o portant-ne de Montblanc, per salvar algunes cercaviles. L’any 2004 però, dos joves espluguins de 18 anys, Josep Maria Martínez i Joan Castro, es van oferir voluntaris i al cap de poc temps van recuperar els antics geganters Josep Lluís Torre i Jordi Batet.

La nova Colla Gegantera de l’Espluga amb els nous Gegants Neolítics, a la Font Major el 2007.

Josep M. Martínez va ser clau, en aquell moment, per la creació de la colla gegantera, amb l’ajuda dels Grallers de l’Espluga, arribant al 2007 amb l’estrena dels nous gegants neolítics. Durant aquests 25 anys, desenes de famílies, geganters i geganteres han passat per la colla, en diferents cicles de més o menys implicació. Ell, sempre hi ha sigut, com a cap de colla, com a membre de la Junta en la fusió amb els Grallers, com a geganter, destacant els seus balls amb la Beatriu, i ara també com a membre de l’equip de treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *