Altres Gegants i Capgrossos Neolítics

L’existència d’elements festius de cultura popular basats en l’època prehistòrica és encara avui, molt poc freqüent a Catalunya. La majoria de gegants representen personatges medievals o de la vida rural d’època contemporània.

Els més importants actualment són els de l’Espluga de Francolí i els de Moià. Al municipi ebrenc del Perelló hi havia fa uns anys uns gegantons prehistòrics que ja no estan actius. També destaquen els capgrossos prehistòrics de Capellades i els de Tautauil.

Gegants Neolítics de Moià

Els Gegants Toll i Teixonera de Moià (2007)

Poques setmanes abans del naixement dels Gegants Neolítics de l’Espluga, Gorg i Spluc, el dia 22 d’Abril de 2007 van néixer els gegants prehistòrics de Moià, Toll i Teixonera. El naixement es va fer coincidint amb el 25è aniversari de la Colla Gegantera de Moià, a les Coves del Toll. Els gegants van ser construïts al Taller Drac Petit, a mans d’en Jordi Grau.

Gegants Neolítics de l’Espluga

La família de Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí és única a Catalunya, per la temàtica que representen -l’inici del Neolític- i perquè des del 2017 està formada pels 5 membres de la família, el Gorg i l’Spluc amb el seu fill Blat als braços, i els preadolescents Terra i Pastor, aquest últim amb un xai domesticat al coll.

Gegantons prehistòrics del Perelló

Els Gegants Prehistòrics del Perelló (Foto: Arxiu Fotografic Amadeo Muntalà)

A la localitat de El Perelló (Montsià) tenen uns gegantons neolítics creats amb motiu de l’existència d’unes pintures rupestres a la població. Es diuen “Lo Desmanegat de Cabrafeixet i l’Asgrenyada de les Calobres del Perelló”. Han estat inactius uns anys, però actualment els fa ballar l’assocaició dolçainera i gegantera Tria Càpita.

Capgrossos prehistòrics de Capellades

El 1994 Capellades va remuntar-se als orígens i llinatges dels pobladors més antics del municipi per crear dos dels seus capgrossos, l’home i la dona del Capelló. Diu la història que el primer home que va habitar Catalunya a l’edat musteriana ho va fer precisament a l’Abric Romaní de Capellades. Aquests capgrossos, doncs, simbolitzen l’orígen del poble i volen homenatjar els avantpassats ubicats a la cinglera del Capelló. El 2002 es van estrenar els dos capgrossos infantils, els capellonets.

Capgrossos prehistòrica de Tautauil (França)

Els capgrossos prehistòrics de Tautauil (Foto: Arxiu Fotografic Amadeo Muntalà)
© Aquest article té tots els drets reservats. Per referències cita l’autor: Xavier Lozano Bosch (2018, 28 d’octubre). Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí (G43494855)