Escola de Gralla i Timbal

L’Escola de Gralla i Timbal de l’Espluga de Francolí està gestionada des del curs 2019/2020 per l’Aula de Música Tradicional i Popular ‘El Tecler’ a través de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans. 

Iniciació a la gralla: a partir de 4 anys
Iniciació al timbal: a partir de 4 anys
Nivells mans petits, d’iniciació, bàsic i mitjà per a infants, joves i adults (sense límit d’edat)
Professorat: Oriol Olivé (Gralla), Roger Garcia (Timbal)

Classes del curs 2021-2022 

Mostra de tocs de gralla i timbal del grup mitjà i adult al final de curs 2023. (Foto: Xavier Lozano)

Horari de classes: cada dimarts a la tarda

Gralla i timbal mans petites 1: 18:00-18:40h
Gralla i timbal nivell elemental 3: 17:15h-17:55h
Gralla i timbal adults nivell mig / assaig conjunt: 18:40h-19:20h
Més informació a gestio@eltecler.cat
Alguns dels alumnes del grup infantil de Gralla i Timbal, el curs 22-23. (Foto: Xavier Lozano)

Una tradició amb 150 anys d’història

Actualment el grup de Grallers de l’Espluga està format per una vintena de gralleres i percussionistes dels 70 membres que té actualment l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans. L’entitat va aprovar la reobertura de l’escola de gralla en l’Assemblea General Ordinària del 4 de novembre de 2017.

Un dels assajos de la gralla amb Magda Buldó i Josep Prats a l’anomenat ‘piset’ del Casal de l’Espluga, el 2005

El grup acompanya i fa ballar els elements del seguici popular oficial de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí com son els gegants Ponç Hug de Cervera i Beatriu vescomtessa de Bas, fundadors de l’Espluga; els gegants Neolítics Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor, i els 14 capgrossos que forma el grup de Nans de l’Espluga. També actua en solitari en diferents actes oficials, festius i culturals de la vila i d’altres poblacions, i acompanya altres elements festius com els gegants de la Trinitat.

Els actuals Grallers de l’Espluga van ser fundats per Josep Prats el 1992, tot i que anteriorment hi havia hagut altres grups de grallers al municipi des dels 1863. Des del 2002 al 2013 l’Escola de Gralla va ser dirigida per Magda Buldó amb Xavier Lozano a la percussió. El 2016 se’n va fer càrrec el mestre graller Oriol Olivé, i el 2019 va integrar-se dins l’Aula de Música Tradicional i Popular ‘El Tecler’ de Tarragona. Des de la seva fundació, l’Escola de Gralla i Timbal de l’Espluga han ensenyat a tocar la gralla i timbal a més de 80 persones.