Uns nanos molt ballarins, la Terra i l’Spluc se sumen a la mani-cercavila de l’Orgull Rural

Com mai els haviem vist, els dos Tricornis, la Gitana i el Rovelló, acompanyats de l’Spluc i la Terra, van participar aquest 29 de juny a la mani-cercavila de l’Orgull Rural LGBTI+ de l’Espluga de Francolí, per primera vegada, amb la col·laboració de membres del col·lectiu de l’orgull espluguí, que van donar un nou aire als nanos de l’Espluga, més ballarins que mai. Els membres de la Colla Gegantera van sumar-se a l’acte acompanyant les dues gegantes, guarnides amb les banderes multicolors.

La cultura popular espluguina rep un any més la flama del Canigó

Els Grallers, els gegants i els nans de l’Espluga, els diables, els bastoners, els gegants i nans de la Santíssima Trinitat han rebut un any més la flama del Canigó a l’Espluga, en la seva entrada a la vila per la revetlla de Sant Joan, que enguany celebrava 40 anys des de la seva recuperació com a festa popular i de poble, amb motiu de les primeres emissions de l’Espluga FM Ràdio el 23 de juny de 1984.

Continua llegint «La cultura popular espluguina rep un any més la flama del Canigó»

L’Escola de Gralla i Timbal de l’Espluga acomiada un nou curs amb l’audició final

Els alumnes i professors de l’escola de Gralla i Timbal de l’Espluga, que oferta el Tecler amb la col·laboració dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, ha acomiadat el curs, aquest dimarts 18 de juny, amb l’audició de final de curs a la Sala Folch i Torres del Casalet. Famílies, amics i curiosos en general han pogut gaudir de l’actuació dels diferents nivells de l’escola, des del d’iniciació al timbal i a la gralla, fins al grup avançat. Després de l’audició s’ha ofert una estona de portes obertes perquè altres infants interessats provin els instruments, coincidint amb el berenar de final de curs.

Els gegants de la Trinitat, amfitrions de la propera trobada de la Conca de Barberà

Els gegants neolítics de l’Espluga, Spluc i Blat, Terra i Pastor han participat aquest diumenge 16 de juny a la Trobada comarcal de gegants de la Conca de Barberà a Lilla, ajornada l’any passat per la pluja. Hi han anat acompanyats dels Grallers de l’Espluga i també amb la participació dels gegants Miquel i Trinitat, de la Germandat de la Santíssima Trinitat. Després d’una cercavila i balls pel centre de la població, s’ha escollit la colla organitzadora de la propera trobada, que serà, justament la de l’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga amb els seus geganters i geganteres.

Mostra de l’alumnat i professorat de l’escola de Gralla i Timbal a les escoles de l’Espluga

L’alumnat de l’escola de Gralla i Timbal de l’Espluga, amb els seus professors Oriol Olivé i Roger Garcia, han visitat aquest dimarts 11 de juny les dues escoles del municipi, per mostrar als alumnes de primària els instruments de la gralla i el timbal i tot el que han après els seus companys, que han ofert una petita audició a la resta de nens i nenes.

L’Escola Municipal de Música celebra els seus 45 anys revivint la Festa Major

Una Festa Major espluguina com mai l’haviem vist, amb cor i orquestra interpretant les grans melodies de cada final de juliol: els balls de gegants, nans, bastons, diables, sardanes, havaneres, passos dobles… L’Escola Municipal de Música de l’Espluga ha volgut celebrar així el seu 45è aniversari aquest 8 de juny, celebració ajornada dels 40 anys d’escola de música a la vila (del Casal, primer, municipal, després), amb alguns dels elements de la cultura popular espluguins. Per primer vegada a la història l’orquestra de l’EMME ha interpretat el ball de Nans, la Dansa dels Neolítics i el ball de Gegants de l’Espluga, i ho ha fet acompanyada dels Grallers de l’Espluga i el ball dels nanos i els gegants neolítics.

Actuació dels Grallers de l’Espluga per les festes de Corpus i la Trinitat

Els Grallers de l’Espluga no han faltat a la cita, aquest any, a dues de les principals festivitats del final de la Pasqua: el diumenge de Corpus i la solemnitat de la Santíssima Trinitat. Per segon any, aquest diumenge 2 de juny, han interpretat el Toc de Processó durant el recorregut de la Custòdia pels carrers de la Closa, des de l’església vella i el voltant de l’església Nova. El 26 de maig, van participar als actes de la històrica festa de la Santíssima Trinitat, a l’ermita, acompanyant els gegants Miquel i Trinitat, els nanos de l’agricultura i els gegants del barri de Cappont de Lleida i de Bonavista, de Tarragona.

El Rovelló, convidat al Festival de Cine Rural de Juneda

El nano del Rovelló de l’Espluga, inspirat en el popular gosset ideat pel centenari escriptor Josep Vallverdú, ha estat convidat aquest diumenge 28 d’abril al Festival de Cine Rural de Juneda. Durant el festival s’han visualitzat episodis de la sèrie ‘Rovelló’ inspirada en la novel•la juvenil de Vallverdú i emesa per TV3.

Grallers, cavalls, pubilles i hereus, mantenen la recuperada Festa de Sant Antoni

L’Espluga ha tornat a celebrar, aquest 21 de gener, la tradicional Festa de sant Antoni abat, patró dels animals i dels traginers, recuperada l’any passat per la Parròquia de sant Miquel i l’Hípica Francolí, amb la col·laboració dels Grallers de l’Espluga, que hi han tornat a participar aquest any, acompanyant els gegants Miquel i Trinitat i oferint diferents tocs durant el repartiment de les coques beneïdes amb les pubilles i hereus i la benedicció dels cavalls i animals de companyia. Aquest any, a causa de les restriccions de la nova normativa de Benestar Animal, no s’han pogut fer els Tres Tombs per la Closa.

Encesa de llums i la dona dels Nassos, la nostra cultura popular per Nadal

Per celebrar el Nadal, un any més els Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga han participat a dos dels actes principals: l’encesa de llums, l’1 de desembre, a la plaça Montserrat Canals; i la visita de la dona dels Nassos, el 31 de desembre pel centre de la vila, acompanyada dels Grallers de l’Espluga, i estrenada l’any 2022 en substitució de la figura de l’home dels Nassos, el nano ‘Vell’ de l’Espluga. Com sempre, aquests han estat dos actes amb gran participació d’infants i famílies i plens d’esperit nadalenc.