La presidència dels Grallers, Gegants i Nans queda vacant per l’elecció de Mar Gili com a regidora

L’Associació de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga haurà d’escollir nova presidència a la propera assemblea general arran de la renúncia al càrrec de la fins ara presidenta, Mar Gili, escollida el 2019 en substitució de Magda Buldó. Gili ha escollida regidora d’Hisenda, Turisme, Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga a causa de la renúncia de l’anterior regidor. En un comunicat als socis actius, la fins ara presidenta ha posat el seu càrrec a disposició de la Junta, que gestionarà l’entitat de forma transitòria fins l’elecció d’un nou equip directiu, en les properes setmanes. Mar Gili seguirà com a membre de la Colla Gegantera.

Continua llegint «La presidència dels Grallers, Gegants i Nans queda vacant per l’elecció de Mar Gili com a regidora»

El nou punt de llibre de la biblioteca de l’Espluga, dedicat als 40 anys del nano Groucho Marx

La Biblioteca Mn. Ramon Muntanyola de l’Espluga de Francolí segueix amb el seu projecte d’editar, cada curs, un punt de llibre amb el calendari d’activitats de l’equipament i amb la fotografia d’un element diferent del seguici espluguí. Aquest any, coincidint amb els 40 anys dels nanos nous, adquirits el 1983, la biblioteca ha decidit dedicar el seu punt de llibre al Groucho Marx, el peculiar personatge còmic dels anys 20 del segle XX i que dona cara a un dels tres nanos dels germans Marx.

Els Gegants Neolítics participen a la 3a Trobada Gegantera de Vinaixa

Després de la Festa Major i del descans estival, aquest dissabte 26 d’agost els Gegants Neolítics de l’Espluga han tornat a sortir de la vila per visitar, en aquest cas, la vila veïna de Vinaixa, on s’ha celebrat la seva 3a Trobada Gegantera, amb motiu de la Festa Major. La Colla Gegantera i els Grallers han acompanyat el Gorg, l’Spluc, el Blat, la Terra i el Pastor en el seu recorregut per la població garriguenca, lleugerament escurçat per la pluja.

Foto de grup dels Grallers i la Colla Gegantera a Vinaixa (Foto: Fina Montserrat)

El geganter Josep M. Martínez Alberich rep el Ram de la Geganta 2023

Com cada any des del 2015, en homenatge a la perpetuació de la cultura popular espluguina, els Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga han ofert aquest 2023 el ram de la geganta Beatriu en agraïment a la tasca d’un espluguí que ha estat clau per la continuïtat la tradició festiva a la vila, en aquest cas, el geganter Josep M. Martínez Alberich. Martínez ha lluitat, sobretot en els moments més difícils, de falta de geganters, durant el que portem de segle.

Continua llegint «El geganter Josep M. Martínez Alberich rep el Ram de la Geganta 2023»

Esclat de festa per la segona sortida dels Sants Patrons amb el seguici

La segona sortida dels Sants Patrons de l’Espluga, sant Abdon i sant Senén, amb el seguici popular i tradicional, ha esdevingut un nou esclat de festa aquest diumenge 30 de juliol, després de la recuperació dels valors històrics de la Festa Major, l’any passat. Després de l’Ofertori de la cultura popular durant l’Ofici Solemne, aquest cop amb els Grallers de l’Espluga, i del Ball dels Francolins amb la Banda dels Sants Patrons, la plaça de l’Església rebia, per la porta de migdia, la imatge històrica del segle XVIII, portada per joves espluguins. A la plaça de la vila, es van oferir els balls de lluïment dels elements del seguici.

El Ball de gegants de l’Espluga de Francolí, a la plaça de la vila (Foto: Fina Montserrat)

Continua llegint «Esclat de festa per la segona sortida dels Sants Patrons amb el seguici»

Obertura de la capella dels Sants Patrons amb el toc de matinades per l’Espluga

Un any més, i ja en van 32 des de la recuperació dels Grallers de l’Espluga, el toc de matinades s’ha escampat pels carrers i places del poble, aquest dissabte de Festa Major. Per 19è any també s’han interpretat les Matinades del Martí, compostes el 2005 arran de la mort del jove graller Martí Mercadé. A primera hora del matí els Grallers de l’Espluga han sortit des de la plaça Montserrat Canals per recórrer el centre de la vila i dirigir-se a la plaça de l’Església, on per segon any, han fet l’obertura i primera ofrena a l’exposició votiva de sant Abdon i sant Senén. Després s’han dirigit de nou fins la plaça Montserrat Canals, rebuts pels espluguins que els han saludat des de finestres i balcons, alguns amb obsequis, begudes i menjar.

Obertura de la capella dels Sants Patrons a la rectoria (Foto: Mar Gili)

Cercavila gran de multituds, amb estrena dels nanos infantils

Carrers i places plens d’espluguins i visitants han rebut aquesta tarda el seguici popular i tradicional de l’Espluga, que un any més ha participat a la cercavila gran de la Festa Major de sant Abdon i sant Senén. Les entitats de cultura popular han començat fent la tradicional actuació pels avis de la Residència i centre de dia de l’Espluga, i han començat la cercavila al carrer sant Vicenç de Paül fins la plaça Montserrat Canals. De les novetats d’enguany destaca l’estrena dels nanos infantils cedits per la família Civit Martí, alguns dels quals ja havien sortit l’any passat, i que enguany s’han incorporat al seguici amb quatre nanos grans, per intentar assegurar el futur del grup.

Continua llegint «Cercavila gran de multituds, amb estrena dels nanos infantils»

La pluja desllueix la cercavila d’obertura de la Festa Major de sant Abdon i sant Senén

Inici de Festa Major passada per aigua. La pluja caiguda aquest dijous de vigília a l’Espluga ha obligat a suspendre la participació dels gegants vells i del seu ball oficial, i també de la bandera de la Vila, a la cercavila d’obertura i del pregó. Aquest any, només els Grallers de l’Espluga i els nanos Tricornis han obert la comitiva amb les autoritats i els pregoneres Teresa Roig i Ester Anglès, des de la Casa de la Vila fins la plaça d’en Canós. També el pregó s’ha hagut de canviar de lloc, fins a la Sala Maria Font del Museu de la Vida Rural.

Els Grallers de l’Espluga, durant la cercavila d’obertura de la Festa Major d’aquest 2023 (Foto: Fina Montserrat)

La revista ‘GEGANTS’ dedica un reportatge als gegants desapareguts de l’Espluga

La revista ‘GEGANTS’ que edita l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya dedica en el seu número 141 (Primavera 2023) un nou reportatge als gegants de l’Espluga de Francolí. En aquest cas, als gegants desapareguts, amb especial protagonisme als gegants del Casal de l’Espluga, per la seva particular història, de poble en poble, acabant com a gegants de Vimbodí. També es parla del gegant articulat del Rei Caçador dels Diables de l’Espluga, que enguany fa 30 anys, dels gegants de l’Escola Martí Poch, dels gegants de la Residència Jaume I i dels primers gegants de la Santíssima Trinitat, així com de la iniciativa dels gegantonets familiars de fa uns anys a la Colla Gegantera.

ACTUACIÓ PER A LA HISTÒRIA: Els Nanos de l’Espluga, al Palau Sant Jordi

En una jornada històrica, els Nanos de l’Espluga han actuat aquest diumenge de 2 juliol al Palau Sant Jordi de Barcelona davant de 70.000 espectadors, per formar part dels dos macroconcerts d’Eufòria, el talentshow de TV3, on el semifinalista Tomàs ha interpretat la seva versió de l’èxit del moment ‘Coti x Coti’ acompanyat d’una colla sardanista i dels capgrossos espluguins. Els Nanos de l’Espluga, que habitualment només actuen per la Festa Major de sant Abdon i sant Senén, han fet una actuació insòlita, pel tipus d’espectacle i també perquè ha estat l’actuació amb més capgrossos participants de la seva història: 16 figures.

Els balladors dels Nanos de l’Espluga amb el Tomàs, semifinalista i cantant del Coti x Coti dels The Tyets

Continua llegint «ACTUACIÓ PER A LA HISTÒRIA: Els Nanos de l’Espluga, al Palau Sant Jordi»