El Ball dels Francolins

Per iniciativa de l’espluguí Gabriel Carmona, el 23 de juny de 2015 va néixer de la Cova de la Vila de l’Espluga el ‘Francolí’, el primer element de bestiari ovípar de l’Espluga fet a semblava de les tradicionals àguiles pròpies del seguici històric català, el Francolí. 

Aquesta figura es va elaborar de forma completament manual i artesanal a casa del mateix Carmona utilitzant material reciclat, fibra de vidre i metall, sobre una estructura de ferro amb rodes. L’animal mou el cap, el bec i diferents parts del cos.

Va ser batejat, coronat i escudat el 31 de juliol de 2016 en un acte solemne en el marc de la ballada de Festa Major a la plaça de la Vila de l’Espluga. Va actuar també a la Festa Major del 2017, però l’any 2018 ja no va sortir en seguici ni als balls de plaça pel seu excessiu pes.

No pertany a cap entitat, tot i que inicialment va estar vinculat als Diables de l’Espluga. Fins i tot va participar en algun correfoc, encara que a la plaça de la Vila va actuar amb música dels Grallers de l’Espluga. S’acompanya de 4 petits capgrossos en forma de pollet de Francolí, van néixer de l’interior d’uns ous sorgits del Francolí a l’acte de bateig, el 31 de juliol de 2016.

Moment de la posta d’ous del Francolí d’on van sortir 4 capgrossos en forma de pollet de Francolí, el 31 de juliol de 2016

El gener del 2017, un d’aquests petits Francolins va protagonitzar el vídeo del teixit associatiu de l’Espluga impulsat per la regidora de Festes, Èrika Soriano, amb la coordinadora d’Entitats.

El Francolí representa l’ocell que porta el nom del municipi, de la família dels fasiànids, semblant a la perdiu, originari de l’est de la Mediterrània, introduït i posteriorment extingit a Catalunya. Aquest ocell podria tenir relació amb el nom del riu Francolí, tot i que en època medieval aquest riu rebia el nom de Tulcis. Es desconeix exactament el vincle entre l’au, el riu i el municipi.

El retorn del Ball dels Francolins amb els Sants Patrons

L’any 2022, amb motiu de la recuperació de la sortida dels Sants Patrons amb el seguici popular, la Parròquia de sant Miquel va decidir vincular el Ball dels Francolins amb la figura de sant Abdon i sant Senén, dos màrtirs perses, originaris de l’est de la Mediterrània, igual com aquestes aus. Acompanyats per una banda creada per a la ocasió, els quatre francolinets, portats per quatre nenes (Helena Clota, Àura Rodríguez, Martina Rodríguez i Laia Ciurana) van oferir un ball als Patrons en acabar l’Ofici de Festa Major, coreografiat per Jofre i Jana Saltó, espluguins balladors de l’àguila de Barcelona i membres de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga. El 2023 va repetir-se i les quatre figures van tornar a sortir al carrer, acompanyant la imatge dels patrons fins la plaça de la vila.

El ball dels Francolins, amb la Banda dels Sants Patrons, al presbiteri de l’església vella (Foto: Xavier Lozano)

La música del ball

El renovat Ball dels Francolins recupera alhora una melodia amb història: el toc d’acompanyament d’autoritats compost per Josep Prats per a banda tradicional, a principis d’aquest segle, amb fragments dels Goigs de sant Abdon i sant Senén. Ara, intepretat per la nova Banda dels Sants Patrons, juntament amb una versió de la sardana ‘L’Espluga de Francolí’, de Josep M. Bernat, serveix per la coreografia dels Francolins i la sortida dels Sants.

Els membres de la nova Banda dels Sants Patrons, estrenada el 31 de juliol de 2022 (Foto: Xavier Lozano)