Els Gegants de la Residència Jaume I

Aquests gegants, o gegantons, són titularitat de la Residència per a la gent gran i centre de dia Jaume I, de la Generalitat de Catalunya, a l’Espluga de Francolí. Representen dos nobles medievals i s’anomenen Guifré de Sumoll i Dolçeta de Peralada, probablement noms inventats. 

Els Gegants Guifré de Sumoll i Dolçeta de Peralada, de la Residència Jaume I de l’Espluga de Francolí, el 2 de juny de 2019 a Blancafort (Foto: Fina Montserrat)

Van ser creats pels propis residents amb l’objectiu d’animar el centre durant la Festa Major de l’Espluga. Tenen poca alçada, i habitualment es guarden al gimnàs de la Residència. Cada final de juliol, es traslladen a la Sala Ventura Gassol del centre per a gent gran, però no acostumen a ballar.

El 2 de juny de 2019, la Colla Gegantera de Blancafort, organitzadora de la Trobada Comarcal de Gegants de la Conca de Barberà, va aconseguir que sortíssin de la Residència Jaume I i amb un grup de geganters foranis voluntaris de la Colla Gegantera dels Alegre de Reus que els va fer ballar a la cercavila i a la plaça dels Arbres. D’aquell dia en va quedar, per a la posteritat, una històrica fotografia dels 10 gegants de l’Espluga de Francolí, junts.

Els 10 gegants de l’Espluga, exposats junts a Blancafort. (Foto: Fina Montserrat)