Pubilles, hereus i vestuari tradicional

Les pubilles i hereus de l’Espluga, l’any 2010, a la Font Baixa (foto: Xavier Lozano)

El 23 de juny de 2009 l’Espluga de Francolí va recuperar la figura de les pubilles i hereus, en retrocés des de feia uns anys arran dels canvis que s’havien produït a la Festa de la Verema de la Conca de Barberà, l’únic moment de l’any on havien tingut presència fins llavors -en el marc del Casal de l’Espluga des de 1971- les noies pubilles. Habitualment s’escollien les filles dels pagesos de la Cooperativa Agrícola.

El piador i les pubilles de l’Espluga i de la Conca, l’any 2005, a la Festa de la Verema de la Conca de Barberà. (Foto: Xavier Lozano)
L’estrena de les noves pubilles i hereus, durant la rebuda de la flama del Canigó del 2009

L’any 2009, amb motiu del 25è aniversari de l’Espluga FM Ràdio i de la Revetlla de Sant Joan, la comissió organitzadora formada pels Diables de l’Espluga, l’Emissora Municipal, l’Ajuntament de l’Espluga, el Club Atlètic Espluguí i amb la participació de la resta de grups de cultura popular es va acordar la recuperació de les pubilles per la Festa de Sant Joan i per la Festa Major, a més de la Festa de la Verema.

La Colla Gegantera i l’Ajuntament de l’Espluga amb les noves pubilles i hereus, el 2009

Des de 2009 fins el 2014 les pubilles van anar acompanyades dels hereus, amb la vestimenta pròpia del Camp de Tarragona -gorra i faixa musques-.

Els membres dels Grallers de l’Espluga Ferran Lozano, Josep M. Sans i Txell Mestrich, i la filla de geganters i membre del Club Atlètic Espluguí, Maria Salvadó, van acceptar el repte de convertir-se en les pubilles i hereus de l’Espluga durant 6 anys. L’any 2014 es van acomiadar per donar pas a una nova generació de pubilles. El traspàs es va fer efectiu amb l’entrega, per part de l’Ajuntament de l’Espluga, d’un ventall commemoratiu pintat per Josep Maïllo, amb imatges de l’Espluga i el seu entorn.

Les pubilles Clara Sans i Mar Minguella reben el ventall de l’Espluga, al pregó del 2015

Des de l’any 2015, la figura d’hereus es manté desapareguda per la impossibilitat de trobar cap noi que vulgui fer aquest paper. Les pubilles han estat des de llavors les membres de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, la grallera Clara Sans i la portadora de Nans, Mar Minguella, fins que l’any 2019 es va deixar de convocar la figura de les pubilles.

Mar Minguella i Clara Sans, durant la cercavila del Pregó de Festa Major de l’any 2016

Projecció internacional

L’any 2021, la Plataforma per la Llengua va escollir la fotografia que encapçala aquesta pàgina, feta per Xavier Lozano l’any 2010 a la Font Baixa, per representar Catalunya al calendari del 2021 de la Xarxa Internacional de la Unió Federal de Nacionalitats Europees. Va ser identificada com el millor exemple per representar la indumentària tradicional catalana, preservada encara a les festes de pubilles i hereus. El calendari el va acabar protagonitzant la parella formada per Josep M. Sans i Maria Salvadó, hereu i pubilla de 2009 al 2014.

DESCARREGA’T EL CALENDARI

El calendari amb la fotografia espluguina al mes de juny, als peus de la Font Baixa on es va fer la imatge original. (Foto: Xavier Lozano)

La recuperació del vestuari tradicional espluguí

La incorporació dels hereus, l’any 2009, a les pubilles de l’Espluga va produir-se en un context de recuperació del color morat, propi de la vestimenta tradicional espluguina i de tot el Camp de Tarragona, enfront del vermell del vestuari català més visible habitualment.

L’any 2007, la gorra musca ja s’havia convertit en obsequi per tots els nois i noies participants a la trobada espluguina de les Ovelles Esgarriades rememorant la històrica fotografia dels ‘gorra musques’ espluguins feta entre 1924 i 1931 pel fotògraf Pere Català Pic, custodiada actualment a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Un grup d’homes espluguins al carrer de Còrdoba, amb les tradicionals gorres musques, entre 1924 i 1931. (© Foto: Pere Català i Pic – Fons Pere Català – Arxiu Nacional de Catalunya. ANC1-1236-N-680 | Tots els drets reservats)

L’ús d’aquest element tradicional era habitual en festivitats importants, com documenten fotografies de la processó de trasllat de la nova imatge de la Santíssima Trinitat a l’ermita després de la Guerra Civil, l’any 1941, o els ballets populars de 1942.

Arribada de la nova imatge de la Santíssima Trinitat, el 1941, amb dos traginers vestits amb gorra musca. (Foto: Àlbum Coneix l’Espluga i estima-la (1999). Grup Xarxa del Casal de l’Espluga)
Ballets populars i tradicionals a la plaça de la Vila per la Festa Major de 1942. (Foto: Àlbum Coneix l’Espluga i estima-la (1999). Grup Xarxa del Casal de l’Espluga)

El 2010, els Pastorets de l’Espluga van substituir el vermell de la barretina i la faixa del Lluquet i el Rovelló pel morat propi de la zona.

El 2015 la Germandat de la Santíssima Trinitat va estrenar uns gegants pagesos amb el vestuari tradicional i la barretina i faixa morades.

El 15 de gener de 2023, per la recuperació dels tres tombs de sant Antoni

, un grup d’infants va vestir-se de forma tradicional per la benedicció dels pans a l’església vella i després va participar de la comitiva, sobre el carro del sant.

Recuperació de la benedicció dels pans i dels animals, per sant Antoni (Foto: Xavier Lozano)
Repartiment de panets de sant Antoni, el 15 de gener de 2023 (Foto: Maria Montserrat)

© Aquest article té tots els drets reservats. Per referències cita l’autor: Xavier Lozano Bosch (2018, 28 d’octubre-2021, 2 de març). Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí -G43494855-