Contes dels Gegants

El primer llibret per pintar els Gegants i Nans de l’Espluga es va editar el 2014 amb il·lustracions d’Helena Rivero

L’any 2014 l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga va impulsar un dels seus primers projectes després de la fusió de les tres agrupacions: l’edició de tres contes-llibret per pintar i llegir amb l’objectiu final de propiciar la creació dels nous gegantons neolítics Terra i Pastor, en l’horitzó del 2017.

L’esdeveniment coincidia amb els 70 anys dels Gegants Ponç Hug i Beatriu i quatre capgrossos, els 10 anys dels Gegants Neolítics Gorg i Spluc i els 25 anys dels Grallers de l’Espluga.

Per això es va acordar, com a prèvia a aquestes celebracions, l’edició amb caràcter anual d’una col·lecció infantil de 3 volums que servís per consolidar els personatges que representen els Gegants i Nans de l’Espluga en l’imaginari espluguí.

D’aquesta manera i amb la col·laboració primer de la il·lustradora espluguina Helena Rivero -mestra flabiolaira dels Bastoners de l’Espluga- i després de l’historiador Antoni Carreras -president del Centre d’Estudis Locals, es van editar el llibret ‘Pinta els Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí’, sense narració; ‘El Caputxet’, amb la història de la fundació de l’Espluga el 1.079 basada en els gegants Ponç Hug i Beatriu; ‘Gorg, Spluc i els seus fills’, sobre la descoberta del Neolític a l’Espluga, segons la insporació dels gegants neolítics. D’aquest últim conte, el 2017 se’n va estrenar una versió teatralitzada, dirigida per Xavier Lozano, en motiu del naixement dels gegantons Terra i Pastor.