La Colla Gegantera

Amb l’arribada dels primers gegants de l’Espluga va néixer la primera Colla Gegantera, el 1947, sempre directament vinculada a l’Ajuntament de l’Espluga i també al grup de Nanos

Els Gegants de l’Espluga al costat dels de Montblanc i els de l’Arboç, a Tarragona el 1951. (Arxiu)

L’any 1986, va batejar els dos gegants amb els noms de Ponç Hug i Beatriu. Aquell mateix any van estrenar nous vestits, els actuals, elaborats per la companyia ‘Aragonesa de Fiestas’, de Saragossa, que també els va restaurar. La mateixa empresa els va tornar a restaurar el 1994, quan es van celebrar erròniament els 50 anys dels Gegants de l’Espluga, que realment es complien el 1997. 

La Colla Gegantera amb els Grallers el 1997, i també amb el grup de Nanos, de titularitat municipal i responsabilitat des de 1947 de la Colla Gegantera i des de 2013, de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans.

De ruta per Catalunya

Des del 1951 a Tarragona, la Colla Gegantera de l’Espluga recorre el territori amb els Gegants de l’Espluga. Fins el 2007 van fer-ho amb els històrics Ponç Hug i Beatriu. El 1982 van visitar per exemple, Matadepera en motiu de la primera Trobada Internacional de Gegants, el 1985, a la gran Trobada de Gegants de la ciutat de Lleida i el 1992 a l’agermanament de l’Espluga amb la vila suïsa d’Splugën. Les actuacions a l’exterior es van intensificar però a partir del 2007 amb l’estrena dels Gegants Neolítics

Els Geganters de l’Ajuntament de l’Espluga, als anys 90, liderats per Josep Lluís Torre

Des dels seus orígens, els Geganters de l’Espluga depenien de l’Ajuntament i fins i tot percebien una retribució econòmica fins a finals del segle XX. A vegades procedien fins i tot de la brigada municipal. Als anys 90 del segle XX, alguns noms de geganters destacats van ser Josep Lluís Torre (cap de Colla), Josep Civit i el jove Jordi Batet, que acabaria sent cap de Colla a partir del 2013.

Josep Lluís Torre, Xavier Lozano i Magda Buldó amb el Ram de la Geganta, el 2017

L’evolució social i un canvi de concepte en el voluntariat va fer que durant els anys 2000-2006 es perdéssin els geganters i el municipi tingués importants dificultats per fer ballar els gegants.

La regidoria de Cultura va contractar uns geganters d’origen polac que treballaven a l’Espluga. El gegant Ponç Hug va caure el 2002 i va ser restaurat pel taller l’Entremès de Valls i repintat per Fernando Martí. Fins i tot es va contractar els Amics dels Gegants de Montblanc perquè els portéssin durant una Festa Major, el 2003.

El 2007, amb l’impuls dels Grallers de l’Espluga i sota el projecte guanyador de Xavier Lozano en un concurs públic al municipi per fer uns nous gegantsdos joves espluguins, Josep M. Martínez i Joan Castro van acceptar el repte d’iniciar la recuperació de la Colla Gegantera, amb la creació d’uns Gegants Neolítics que amb una estructura menys pesada i més moderna els fes més fàcils de portar que els gegants antics. 

La nova Colla Gegantera de l’Espluga amb els nous Gegants Neolítics, a la Font Major el 2007.

Des de llavors, l’actuació dels Gegants de l’Espluga va consolidar-se de nou, especialment la dels Gegants Neolítics, però preservant també els gegants antics com a elements històrics durant al Festa Major.

La Colla gegantera va seguir depenent de l’Ajuntament de l’Espluga fins l’any 2013, quan es va privatitzar fusionant-se amb els Grallers de l’Espluga i el grup de Nans, que també havia estat de titularitat municipal. Jordi Batet va ser nomenat cap de la Colla Gegantera. El 2019 va ser homenatjat amb el ram de la geganta Beatriu.

La presidenta dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó, lliura el ram al cap de la Colla Gegantera, Jordi Batet, el 28 de juliol de 2019 (Foto: Fina Montserrat)

Els Gegants i els capgrossos segueixen sent de titularitat pública, encara que d’ús cedit des del 2014 a l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí.

La primera dona gegantera

Mar Gili, el dia de la seva estrena com a gegantera a Tarragona, el 15 d’agost de 2016. (Foto: Xavier Lozano)

El 15 d’agost de 2016, a la trobada gegantera de les Festes de Sant Magí de Tarragona va estrenar-se la primera dona gegantera de la Colla Gegantera de l’Espluga. Fins llavors les dones només havien fet d’acompanyants dels seus marits o fills. En aquest cas, la reusenca Mar Gili, resident amb l’Espluga amb la seva família, va trencar l’estereotip demostrant que també les dones podien fer ballar un gegant.

Després d’ella, i arran de l’estrena dels nous gegantons neolítics l’any 2017, van començar a fer també de geganteres -tot i que només dels gegantons- les espluguines Montse Batet, Núria Mas o Montse Montserrat; i les joves Jana Saltó, Anna Batet i Júlia Batet, totes vinculades a altres geganters de l’entitat.

La Colla Gegantera, ja formada per homes i dones, portant els Gegants i Gegantons Neolítics de l’Espluga a Masllorenç, el 2018.