Els ‘Nanos’ de l’Espluga

L’Espluga de Francolí disposa actualment de 15 capgrossos procedents de diversos tallers i de diverses èpoques, tot i que la meitat són de mitjans del segle XX, procedents del taller Ingenio de Barcelona.

Són un dels elements més antics de la cultura popular espluguina, amb més de 70 anys d’història. Els nanos de l’Espluga són capgrossos, i no nans com diu el seu nom, però la tradició popular els ha batejat així des de sempre, hi per això se’n conserva la denominació de “nanos”.

La història

Inicialment l’Espluga ha tingut sempre 9 capgrossos de personatges de l’imaginari popular propis de la postguerra civil espanyola. Els primers capgrossos que va adquirir l’Ajuntament de l’Espluga el 1947 van ser els dos massers (o tricornis) i el vell i la vella. Van arribar juntament amb el gegant i la geganta, procedents de la casa Ingenio de Barcelona, d’on van sortir molts capgrossos i gegants per pobles de Catalunya, amb el mateix motllo.

Darrera la imatge de grup dels Bastoners de l’Espluga a principis dels anys 60 es poden veure els capgrossos de la Vella, el Vell i la Gitana, a més del gegant i la geganta. (Foto del fons Josefina Joaquim – Museu de la Vida Rural)

Per obtenir els diners per la compra d’aquests elements festius, en plena postguerra civil, l’Ajuntament va carregar una pesseta (0,006 cèntims d’euro) de cada cartilla de racionament a tots els veïns de l’Espluga. Uns anys després es va comprar el turc i la cubana (o gitana), i a principis dels anys 80, els tres germans Marx.

Els Nanos de l’Espluga amb alguns geganters i grallers, l’any 2015 a la Residència Jaume I

Fins mitjans dels anys 90, aquests capgrossos anavem vestits amb túniques de roba estampades, sense detalls particulars. A finals de segle XX però, es van adquirir nous vestits adients per cada capgròs. També a mitjans anys 90 es va incorporar un nou capgròs, el Sol de Rialles, cedit per la Fundació d’Espectacle Rialles, però que pel seu pes considerable, i perquè Rialles ja no existeix a l’Espluga, jo no s’utilitza per les festes.

Els Grallers de l’Espluga el 1997, després de constituïr-se com a entitat. A la fotografia, amb els Geganters, els Gegants i els Nanos amb qui s’acabarien fusionant el 2013
Taller del Dia dels Capgrossos organitzat el 2006 per ampliar la colla portadora.

L’any 2003, la quinta d’espluguins que celebrava els 40 anys va regalar a l’Ajuntament un capgròs que representava el personatge de dibuixos animats “Cleo”, propi de l’època d’infants dels espluguins que van realitzar-lo. Finalment, el 27 de maig de 2006 l’Agrupament Escolta L’Estornell de l’Espluga va batejar icedir a l’Ajuntament tres capgrossos, el Senén, que representa un nen escolta, l’Abdonina, que representa una nena escolta, i l’Estorni, que representa un estornell. El 2013 es va estrenar ‘El Rovelló’ en homenatge a l’escriptor resident a vila, Josep Vallverdú.

Els Nanos de l’Espluga el 2007 portats per nens i amb vestits modificats puntualment.

El Ball de Nans

Si bé els primers capgrossos van arribar a l’Espluga el 1947, no va ser fins el 1995 quan van tenir un ball oficial. Va ser compost pel llavors president dels Grallers de l’Espluga, Josep Prats. S’interpreta i es balla cada Festa Major. Inclou una introducció amb percussió i quatre parts (dues ràpides i dues lentes).

Ball de Nans de l’Espluga a la plaça del Castell

Les rèpliques

El febrer del 2016 l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga va iniciar el projecte de reproducció dels 9 capgrossos històrics de l’Espluga. L’Ajuntament, propietari dels capgrossos, l’ha finançat en compliment del conveni que té amb l’entitat portadora.

Les 4 primeres rèpliques dels capgrossos amb els originals estrenades el juliol de 2016.

L’objectiu era evitar el continuat deteriorament d’aquests elements festius de cultura popular i fer més còmode la tasca dels portadors actuals, tots adults, que el 2016 van iniciar una nova etapa del grup de nans de l’Espluga. El projecte va aprovar-se el 2015, amb l’objectiu inicial de restaurar les figures antigues. El seu estat i el fet que estiguin elaborades amb cartró-pedra va fer decantar la proposta cap a la construcció de noves rèpliques de resina i fibra de vidre. L’autor de les primeres rèpliques ha estat l’artesà montblanquí Eugeni Tarragó amb la col·laboració altruïsta de l’artesà espluguí Josep Maïllo en la pintura dels elements.

Aquests són els 15 Nanos de l’Espluga:

El Tricorni alegre

El Tricorni Alegre (2014)

Data de l’any 1947 i va ser adquirit amb l’aportació dels espluguins a les cartilles de racionament de la postguerra civil espanyola. Prové de la casa Ingenio i es va comprar junt amb l’altre tricorni (o masser), el vell, la vella i els dos gegants. Representa juntament la Guàrdia del segle XVII, vestida amb tratge vermell i tricorni verd. En alguns municipis aquests personatges de forma humana porten les masses de forma solemne a les comitives i processons. Per això a l’Espluga sempre van davant el grup de Nans, obrint la cercavila.

El Tricorni trist

El tricorni trist (2014)

Igual que l’altre tircorni va ser adquirit l’any 1947 amb l’aportació dels espluguins a les cartilles de racionament de la postguerra civil espanyola. Prové de la casa Ingenio i es va comprar junt amb l’altre masser, el vell, la vella i els dos gegants. Com el seu companya alegre, representa la Guàrdia del segle XVII, vestida amb tratge grana i tricorni verd. És característic per la seva dent i l’expressió de tristesa.En alguns municipis aquests personatges de forma humana porten les masses de forma solemne a les comitives i processons. Per això a l’Espluga sempre van davant el grup de Nans, obrint la cercavila.

El vell o majordom (home del Nassos)

El vell o majordom (2014)

També és un dels 4 primers capgrossos que van arribar a l’Espluga el 1947 amb l’aportació d’una pesseta (6 cèntims d’euro) de cada cartilla de racionament espluguina. El vell va ben vestit, i per això pot representar l’alta societat, un senyor destacat, el notari, el jutge, o l’alcalde. Fins i tot pot recordar un majordom, sobrenom que ha arribat als nostres dies. Des de l’any 2007 aquest capgròs surt cada 31 de desembre a la cercavila de l’Home dels Nassos amb els Grallers de l’Espluga, visitant el centre comercial del municipi. Els primers anys va sortir sobre el carro amb cavalls de la família Rendé.

 

La Vella

La Vella (2014)

A més de ser un dels  capgrossos més característics i díficils de portar, ja que és el més gros, la Vella és també un dels 4 nanos més antics de l’Espluga. Va comprar-se el 1947 juntament amb el vell i els dos tricornis o massers. Significa una vella que fa l’ullet a la mainada, i des de sempre ha vestit una bata senzilla. Encara no disposa de rèplica i és un dels capgrossos històrics que habitualment mai surt en cercavila.

 

 

La Gitana

La Gitana (2014)

Es va adquir poc temps després que els altres 4 primers capgrossos juntament amb el turc. Representa una figura de dona amb un mocador al cap, que tant podria ser una cubana, o potser, com se l’anomena a l’Espluga, una gitana. Porta un vestit florejat i és un dels capgrossos més simpàtics i juganers de la cercavila.

 

 

El turc

El Turc (2014)

Aquest capgròs va arribar al mateix temps que la gitana, a finals dels anys 40 del segle XX, i junt amb ella completava una representació de les cultures del món, en aquest cas el món oriental. El turc -o el moro, com també se l’anomena-, porta el tradicional barret vermell propi de la vestimenta tradicional turca. Representa un personatge de religió musulmana i vesteix una túnica grisa.

 

 

Groucho Marx

Groucho Marx (2014)

El 1980 l’Ajuntament de l’Espluga va completar el grup de Nans amb la compra de tres nous personatges dels germans Marx, un grup de còmics dels anys 20 del segle XX als Estats Units compost per cinc germans. Aquest representa a Groucho, un dels més característics pel seu bigoti i les seves ulleres. Són obra del taller Ingenio de Barcelona, igual que la resta de capgrossos històrics.

 

 

Chico Marx o el pallasso vermell

El pallasso vermell o Chico Marx (2014)

Representa un dels germans Marx, el grup de còmics famosos des dels anys 20 del segle XX als Estats Units, que en forma de capgròs van passar a formar part del grup de Nans de l’Espluga el 1980, quan l’Ajuntament de l’Espluga els va adquirir al taller Ingenio de Barcelona. En aquest cas, s’assimilia al personatge real, tant pels cabells com per la cara i el barret vermell que porta, i que li dóna nom.

 

 

Harpo Marx o el pallasso blau

Harpo Marc o el pallasso blau (2014)

Aquest és el tercer dels capgrossos dels germans Marx que l’Ajuntament de l’Espluga va comprar el 1980 en record al grup de còmics famosos des dels anys 20 del segle XX als Estats Units. Com els nanos històrics procedeixen del taller Ingenio de Barcelona. Com passa amb la resta dels capgrossos dels germans Marx està inspirat en el personatge real, tant pels cabells com per la cara i el barret blau que porta fet que li ha valgut el seu sobrenom.

 

 

El Sol de Rialles

El Sol de Rialles (1998)

A mitjans dels anys 90 es va incorporar un nou capgròs, el Sol de Rialles, cedit per la Fundació d’Espectacles Rialles que durant anys va ser un referent a l’Espluga per l’organització d’activitats i espectacles infantils. Pel seu pes considerable i perquè Rialles va desaparèixer a l’Espluga, jo no s’utilitza per les festes. Vestia una túnica negra acompanyada per tires grogues que representen els raigs del sol.

 

 

La Cleo

La Cleo (2014)

L’any 2003, la quinta d’espluguins que celebrava els 40 anys va regalar a l’Ajuntament de l’Espluga un capgròs que representava el personatge de dibuixos animats “Cleo“, propi de l’època d’infants dels espluguins que van realitzar-lo. Anava vestida amb uns pantalons i una brusa blau-cel amb topos blancs. El seu pes considerable però, va apartar-la del ball.

 

 

El Senén

El Senén (2014)

El 27 de maig de 2006 l’Agrupament Escolta L’Estornell de l’Espluga va batejar i cedir a l’Ajuntament el Senén, que representa un nen escolta i porta el nom d’un dels patrons de la vila, Sant Senén. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l’agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d’Eli Frías.

L’Abdonina

L’Abdonina (2014)

El 27 de maig de 2006 l’Agrupament Escolta L’Estornell de l’Espluga va batejar i cedir a l’Ajuntament l’Abdonina, que representa una nena escolta i porta el nom en femení d’un dels patrons de la vila, Sant Abdon. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l’agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d’Eli Frías.

L’Estorni

L’Estorni (2014)

El 27 de maig de 2006 l’Agrupament Escolta L’Estornell de l’Espluga va batejar i cedir a l’Ajuntament l’Estorni, que representa un estornell, símbol del Cau espluguí. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l’agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d’Eli Frías.

El Rovelló

El Rovelló (2014)

Aquesta és l’última incorporació del grup de Nans i per això és una de les més estimades. Aquest capgròs va ser elaborat pel Taller Sarandaca de Granollers l’any 2013, per encàrrec de l’Ajuntament de l’Espluga en motiu dels 90 anys de l’escriptor Josep Vallverdú, fill adoptiu de l’Espluga. Representa el personatge Rovelló, el gosset protagonista d’un dels contes de Vallverdú que es va convertir en una sèrie de televisió.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *