Cercavila d’Obertura i anada al Pregó de Festa Major

Sortida dels històrics Gegants Ponç Hug i Beatriu i dels Nanos Macers o Tricornis de la Casa de la Vila, amb les autoritats municipals i la persona pregonera, al so del toc d’atenció dels Grallers de l’Espluga.
- Nanos Macers o Tricornis de l’Espluga
- Gegants Ponç Hug i Beatriu
- Grallers de l’Espluga
- Bandera de la Vila portada pels vigilants municipals de gala
- Persona pregonera i autoritats locals
Arribada al lloc del pregó i Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí interpretat pels Grallers de l’Espluga en honor a la persona pregonera.
Ordre de col·locació a la Cercavila Gran de tota la Cultura Popular espluguina
Nou ordre de col·locació inspirat en l’arrel tradicional del seguici festiu del Camp de Tarragona.

- Voluntaris de l’Agrupació de Defensa Forestal (Coordinació)
- Senglar
- Diables de l’Espluga (amb foc)
- Batucada dels Diables
- Gegants de la Santíssima Trinitat
- Gegants i Gegantons neolítics
- Grallers convidats
- Nanos de l’Espluga
- Gegants Ponç Hug i Beatriu
- Grallers de l’Espluga
- Ball de bastons de l’Espluga
- Vigilants Municipals (Control de trànsit)
Ordre de la Gran Ballada de Festa Major
Arribada des de la plaça de l’església a la plaça de la Vila pel carrer de l’Abadia, en l’ordre oficial del seguici festiu segons criteris tradicionals, excepte els Grallers de l’Espluga que s’avancen per omplir de música l’arribada de tots els gegants i nanos.

ENTRADA A PLAÇA
- Senglar
- Diables de l’Espluga (amb foc)
- Batucada dels Diables
- Gegants de la Santíssima Trinitat
- Grallers de l’Espluga (s’esperen a l’entrada de plaça)
- Gegants i Gegantons neolítics
- Nanos de l’Espluga
- Gegants Ponç Hug i Beatriu
- Ball de bastons de l’Espluga
- Bandera de la Vila amb els municipals de gala
- Autoritats de la Vila
ESCLAT DE FESTA
Ballada conjunta coincidint amb l’entrada de la Bandera de la Vila a la plaça, el Senglar i els Diables, els Gegants i Nanos col·locats en passadís de rebuda; els Bastoners, al ritme del flabiol, la batucada i els grallers, esclaten d’alegria per donar inici a la gran ballada de Festa Major. La Bandera i les autoritats de la Vila es dirigeixen a la porta de la Casa de la Vila.

GRAN BALLADA
Ball del Senglar i els Diables de l’Espluga

Des del naixement dels Gegants Neolítics l’any 2007, els Diables de l’Espluga participen de la ballada de Festa Major amb el Senglar (de 2014 a 2018 amb el Senglar petit) i el seu grup de tambors i batucada. A més d’actuar durant la Dansa dels Gegants Neolítics també ofereixen un ball del Senglar a ritme de percussió. El 2019 s’hi incorporen per primer cop els Diables de l’Espluga amb foc.
Ball dels Gegants de la Santíssima Trinitat acompanyats dels Grallers de l’Espluga

Des de la seva estrena el 2015, els gegants pagesos Miquel i Trinitat formen part dels balls oficials de Festa Major de l’Espluga, acompanyats al ritme de sardana o pasdoble pels Grallers de l’Espluga.
Ball de bastons de l’Espluga

Un dels elements històrics més antics documentats a la festa espluguina, el Ball de Bastons, ofereix una de les seves danses al centre de la plaça de la Vila.
Dansa dels Gegants Neolítics acompanyats dels Grallers de l’Espluga

L’any 2007 la grallera espluguina Joana Cervelló va compondre “La Dansa dels Gegants Neolítics”, per encàrrec de la llavors Associació Cultural de Grallers de l’Espluga. La balla tota la família neolítica de gegants formada pel Gorg, l’Spluc i el Blat, la Terra i el Pastor, amb els Senglars. La peça inclou sons estridents que recorden els corns de mamut, donant protagonisme a la percussió, amb ritmes tradicionals com el pasdoble i el vals, però amb dissonàncies que recordin els orígens de la música, de la humanitat i de la Festa. Hi participen també els tambors dels Diables de l’Espluga.
Ball de bastons de l’Espluga

Un dels elements històrics més antics documentats a la festa espluguina, el Ball de Bastons, ofereix una de les seves danses al centre de la plaça de la Vila.
Ball de Nans de l’Espluga acompanyats dels Grallers de l’Espluga

Si bé els primers capgrossos van arribar a l’Espluga el 1947, no va ser fins el 1995 quan van tenir un ball oficial. Va ser compost pel llavors president dels Grallers de l’Espluga, Josep Prats. S’interpreta i es balla cada Festa Major. Inclou una introducció amb percussió i quatre parts (dues ràpides i dues lentes).
▶ VÍDEO
DESCARREGA EL BALL DE NANS DE L’ESPLUGA
Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí a càrrec dels Gegants Ponç Hug i Beatriu acompanyats dels Grallers de l’Espluga

Ball d’honor dels gegants Ponç Hug i Beatriu, una peça oficial composta l’any 2004 per Josep Prats i interpretada pels Grallers de l’Espluga. La peculiaritat d’aquest ball noble medieval és que inclou ritmes de sardana i vals, amb instants de pas doble.
DESCARREGA EL BALL DE GEGANTS DE L’ESPLUGA
Lliurament del ram de la geganta Beatriu a una persona que hagi destacat pel seu treball en pro de la cultura popular a l’Espluga de Francolí.
Des de l’any 2015 l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga fa entrega del ram de la geganta a una persona que per la seva trajectòria o acció cívica hagi tingut especial sensibilitat per la cultura popular del municipi. Els guardonats han estat:
- Helena Rivero (2015), per l’elaboració dels dibuixos de tots els gegants i nans de l’Espluga
- Marc López (2016) per inspirar-se en la cultura popular espluguina per elaborar el cartell de la Festa Major
- Josep Lluís Torre, Magda Buldó i Xavier Lozano (2017) per la seva dedicació en el manteniment de la tradició grallera i gegantera a l’Espluga en l’any dels 70 anys dels Gegants i Nans de l’Espluga, els 25 anys dels Grallers i els 10 anys dels Gegants Neolítics, a més del naixement dels gegantons neolítics
- Josep Maïllo (2018), per la seva col·laboració altruïsta en la restauració i les rèpliques dels Nanos de l’Espluga i per rebre anualment a casa seva les Matinades dels Grallers de l’Espluga.
- Jordi Batet (2019), cap de la Colla Gegantera i geganter des de fa més de 25 anys. Pel foment del fet geganter i l’aglutinació d’un equip ampli de famílies geganteres a la Colla, partíceps de les constants visites dels Gegants Neolítics arreu de Catalunya, traduïdes després en les Trobades Geganteres convertides ara en biennals.
Fotografia de grup de tots els elements i agrupacions
