Montse Comas Vidal, espluguina de Vic, primera dona que ha fet ballar el gegant Ponç Hug

Mai una dona havia fet ballar els gegants vells de l’Espluga de Francolí fins aquesta Festa Major. El divendres 30 de juliol de 2021 passarà a la història per la primera vegada que una dona gegantera ha ofert a la plaça el Ball de Gegants de l’Espluga sota les faldilles de Ponç Hug de Cervera (65 kg-4m.). Es tracta de la gegantera vigatana Montse Comas Vidal, descendent de la família espluguina de Ca la Bassada. Estiuejant a l’Espluga amb la seva iaia, al poble de la seva mare i del seu padrí, amant de la cultura popular, era habitual en cercaviles i actes festius a la vila. El 2017 va unir-se de forma casual a la Colla Gegantera portant els gegants neolítics i el 2020 ja va ocupar-se de portar en cercavila els gegants Ponç Hug i Beatriu juntament amb la seva família, per respectar la bombolla de convivència marcada per la situació de pandèmia.

Montse Comas Vidal, després de ballar amb els Gegants de l’Espluga, Ponç Hug i Beatriu (Foto: Fina Montserrat)

La família de la Montse va marxar de l’Espluga el 1962 per instal·lar-se —en plena onada migratòria del camp a la ciutat— a Sant Boi de Llobregat, ja que el seu tiet no volia dedicar-se a la pagesia. Ella però, va anar a estudiar a Vic on va conèixer la seva parella —també geganter— i van tenir el seu fill Arnau.

A la foto de grup del divendres de Festa Major, Montse Comas amb el cap de Colla, Jord Batet, després de ballar el Ball de Gegants. (Foto: Fina Montserrat)

El 2011 la Montse va estrenar-se com a gegantera a la colla del carrer de la Riera de Vic, on hi havia altres dones, fins que el 2013 va convertir-se en la primera dona en portar els gegants de la ciutat de Vic (76 kg). L’any 2015 va ser estrenar-se fent ballar la geganta comtessa d’Osona, al ball oficial de gegants de Vic a la plaça de la Catedral, esdevenint la primera dona en complir aquesta fita.

L’arribada de les dones a la Colla Gegantera

L’any 2006 els geganters, fins llavors només homes, van demanar a l’Ajuntament de l’Espluga que encarregués uns nous gegants que peséssin menys. Així es va convocar el concurs que va escollir la idea dels gegants neolítics. La Colla Gegantera es va ampliar incorporant les dones parella dels geganters, però només com a acompanyants.

El 15 d’agost de 2016, la reusenco-espluguina Mar Gili es convertia en la primera dona gegantera de l’Espluga portant el gegant Gorg fins que l’any 2017, arran del naixement dels gegantons neolítics Terra i Pastor, Montse Comas, interessada per les noves figures, accedia a formar part de la Colla Gegantera, portant també les figures neolítiques, especialment en les diferents trobades geganteres.

La família de la Montse s’identificava de seguida a l’Espluga, aquests anys, per la seva particular faixa vermella -dels geganters de Vic- que van vestir fins que l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans els va entregar la faixa negra pròpia de l’Espluga.

Montse Comas, al centre, entre els dos gegants, durant la ballada de Festa Major del 2021 (Foto: Fina Montserrat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *