Pubilles i hereus

Les pubilles i hereus de l’Espluga, l’any 2010, a la Font Baixa (foto: Xavier Lozano)

El 23 de juny de 2009 l’Espluga de Francolí va recuperar la figura de les pubilles i hereus, desapareguda des de feia uns anys arran dels canvis que s’havien produït a la Festa de la Verema de la Conca de Barberà, l’únic moment de l’any on havien tingut presència fins llavors -en el marc del Casal de l’Espluga- les noies pubilles. Habitualment s’escollien les filles dels pagesos de la Cooperativa Agrícola.

L’estrena de les noves pubilles i hereus, durant la rebuda de la flama del Canigó del 2009

L’any 2009, en motiu del 25è aniversari de l’Espluga FM Ràdio i de la Revetlla de Sant Joan, la comissió organitzadora formada pels Diables de l’Espluga, l’Emissora Municipal, l’Ajuntament de l’Espluga, el Club Atlètic Espluguí i amb la participació de la resta de grups de cultura popular es va acordar la recuperació de les pubilles per la Festa de Sant Joan i per la Festa Major, a més de la Festa de la Verema.

La Colla Gegantera i l’Ajuntament de l’Espluga amb les noves pubilles i hereus, el 2009

Des de 2009 fins el 2014 les pubilles van anar acompanyades dels hereus, amb la vestimenta pròpia del Camp de Tarragona -gorra i faixa musques-.

Els membres dels Grallers de l’Espluga Ferran Lozano, Josep M. Sans i Txell Mestrich, i la filla de geganters Maria Salvadó, van acceptar el repte de convertir-se en les pubilles i hereus de l’Espluga durant 6 anys. L’any 2014 es van acomiadar per donar pas a una nova generació de pubilles. El traspàs es va fer efectiu amb l’entrega, per part de l’Ajuntament de l’Espluga, d’un ventall commemoratiu pintat per Josep Maïllo, amb imatges de l’Espluga i el seu entorn.

Les pubilles Clara Sans i Mar Minguella reben el ventall de l’Espluga, al pregó del 2015

Des de l’any 2015, la figura d’hereus es manté desapareguda per la impossibilitat de trobar cap noi que vulgui fer aquest paper. Les pubilles han estat des de llavors les membres de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, la grallera Clara Sans i la portadora de Nans, Mar Minguella, fins que l’any 2019 es va deixar de convocar la figura de les pubilles.

Mar Minguella i Clara Sans, durant la cercavila del Pregó de Festa Major de l’any 2016