L’Espluga de Francolí es va desenvolupar durant els segles XI i XII en dos nuclis de població, l’Espluga Jussana i l’Espluga Sobirana, situats sobre un entramat de cavitats que des de temps immemorials havien donat el nom d’Splunca (cova en llatí) al lloc on el 1.079 els comtes de Cervera van ordenar edificar una fortificació i establir-hi mercat.
Abans però, la zona ja havia estat habitada per diferents comunitats nòmades, durant el Paleolític, i estables durant el Neolític. Des de la redescoberta de les cavitats el 1956, amb més de 3.600 metres recorreguts, s’ha pogut confirmar amb nombroses troballes i evidències de l’ocupació humana de la cova anomenada de la Vila i la de la Font Major.
El gener de 1994 l’Ajuntament de l’Espluga va inaugurar la museïtzació de la zona visitable a peu de la Cova de la Font Major, i el 1996 la del Castell. L’any 2000 es va incorporar a la visita la Cova de la Vila, i el maig de 2013 es va superar el milió de visitants. En motiu del 20è aniversari, el 2014 es va iniciar la remodelació total de la museografia d’un espai que també es pot descobrir amb una ruta d’aventura espeleològica apta per tots els públics.
VISITA LES COVES DE L’ESPLUGA:
La importància històrica del lloc i la seva difusió turística van ser l’element decisiu que va portar a la construcció dels Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí l’any 2007.
L’Ajuntament de l’Espluga, a petició de la Colla Gegantera, va convocar un concurs per construir una nova parella de gegants. D’entre la desena de propostes es va escollir la presentada per Xavier Lozano, per -aprofitant el reclam de la llavors existent Fira de la Prehistòria- crear uns gegants inspirats en l’època del Neolític.
El dijous 26 de juliol de 2007 van néixer de les Coves de l’Espluga els gegants Gorg i Spluc, amb el seu fill Blat al braços, i el 27 de juliol de 2017 van fer-ho els gegantons Terra i Pastor, els fills preadolescents de la família de Gegants Neolítics.