La cultura popular es desconfina a l’Espluga en una Festa Major adaptada a la COVID-19

La cultura popular ha estat l’autèntica protagonista d’aquesta atípica Festa Major de l’Espluga, viscuda del 30 de juliol al 3 d’agost de 2020.

Després de setmanes de reunions i la recuperació dels assajos amb moltes mesures a causa de la pandèmia del coronavirus SARS-COVID19, les entitats de cultura popular i el seguici popular de l’Espluga de Francolí -els Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, els Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons, els Gegants de la Santíssima Trinitat i la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga, han aconseguit idear una festa major amb molta cultura popular atípica però segura per tothom.

L’obertura i anada a pregó

Com es va estipular en la renovació del protocol acordada el 2019, el dijous de Festa Major, els nans tricornis van acompanyar la comitiva d’autoritats i el pregoner Josep Maria Vergès, autor de l’última troballa de la Cova de la Font Major. A diferència de l’any passat però, els gegants antics Ponç Hug i Beatriu els van esperar a la Plaça d’en Canós i no va fer-se la sortida de les històriques figures des de la Casa de la Vila recuperada l’any passat.

A l’arribar a la plaça d’en Canós, amb la plaça plena, els Gegants Ponç Hug i Beatriu van oferir el Ball de Gegants de l’Espluga (2004), interpretat pels Grallers de l’Espluga.

Enlloc de la Gran Cercavila del divendres i la Gran Ballada del diumenge de Festa Major, s’apostava aquest any per un format adaptat a les mesures de distanciament social, amb l’objectiu de preservar la sortida del seguici -suspesa a molts pobles i ciutats-. En aquest cas, el llarg del carrer Lluís Carulla s’ha convertit en l’escenari de la mostra i ballada del seguici espluguí, permetent als espectadors gaudir-lo sense aglomeracions.

Ball dels Nanos (Foto: Fina Montserrat)

Una mostra que es feia mantenint l’ordre dels elements respectant el del seguici tradicional del Camp de Tarragona -incorporat al protocol de 2019, amb el bestiari i el foc en primer lloc i els gegants més històrics i el Ball de Bastons a l’últim, precedits dels Nanos i acompanyats pels Grallers de l’Espluga. Aquest any, també hi van participar els alumnes de l’escola de Gralla el Tecler de Tarragona acompanyant els alumnes de l’escola de Gralla de l’Espluga, acompanyant els Gegants de la Trinitat i els Gegants Neolítics.

L’acte de diumenge acabava amb l’entrega del Ram de la Geganta a l’espluguina Dolors Guasch, que ha cosit, retocat i reparat molts dels vestits dels gegants i nans en diverses ocasions.

Les matinades, com sempre

L’element de la Festa Major que s’ha pogut conservar en el seu format gairebé intacte han estat les Matinades dels Grallers de l’Espluga -per 29è any, tot i que més tard de l’habitual, passant de les 6 a les 8 del matí del dissabte, a causa de la manca de festes nocturnes. El toc de matinades tradicional i les matinades del Martí (2005) s’han pogut sentir per l’avinguda de Catalunya, la carretera i travessera de Poblet, el carrer de Torres Jordi, la plaça de l’Església i el carrer de Sant Miquel, el de les Parres, el de Sortetes i el de Lluís Carulla, mantenint el recorregut dels últims anys. Enguany, amb menys portals oberts a causa del coronavirus, però amb més curiosos desperts als balcons i finestres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *