Implicat en la història local i en els projectes de cultura popular
Antoni Carreras és llicenciat en Dret i doctor en Geografia i Història; professor ad honorem de Dret Constitucional a la Universitat Rovira i Virgili, pel qual ostenta el premi (2017) Jaume Vicenç Vives de la Generalitat a la qualitat docent i el premi (2019) del Consell Social de la URV a la Qualitat Docent. Des de ben jove s’ha dedicat a estudiar l’origen històric, arqueològic, geològic i antropològic de l’Espluga i la Conca, amb especial atenció a la prehistòria i a l’edat mitjana, les seves especialitats. També als monestirs del Cister. Com a president del Centre d’Estudis Locals ha impulsat nombroses publicacions i estudis per deixar testimoni de totes i cada una de les investigacions històriques sobre la vila i el seu entorn.
D’entre la multitud d’acció en pro de la història i el patrimoni local, destaca la seva vinculació amb el món dels gegants. L’any 2007, quan el projecte dels gegants neolítics (Xavier Lozano) va guanyar el concurs d’idees convocat per l’Ajuntament, va prestar el seu assessorament perquè les noves figures d’adeqüessin als criteris històrics del neolític.
Els anys 2015 i 2016 va convertir en conte, amb una gran il·lusió, la història i simbolisme dels gegants de l’Espluga: del Ponç Hug i la Beatriu, com a fundadors de la vila; i del Gorg i l’Spluc i els seus fills, com a símbol dels primers pobladors estables. Ho va fer al costat de les il·lustracions de la bastonera Helena Rivero.
L’any 2017, va prestar de nou el seu assessorament històric al projecte dels gegantons neolítics Terra i Pastor. Cal dir que els noms dels cinc neolítics: Gorg, Spluc, Blat, Terra i Pastor, van ser proposats per ell mateix, com a bon padrí.
L’any passat, quan se li va plantejar el projecte que calia tirar endavant per renovar els vestits del Ponç Hug i la Beatriu, novament va prestar el seu assessorament històric i punt de vista perquè els gegants representessin millor els personatges dels primers senyors de la vila.
És l’autor, junt amb Jordi Roca, de la Història de l’Espluga de Francolí i de la seva versió reduïda, la Breu Història. Una enciclopèdia única que ens permet tenir a l’abast, cada dia i de forma cronològica, els fets més rellevants d’aquest lloc on vivim, des de la seva formació natural fins el final del segle XX. També ha estat coordinador de la Història de la Conca de Barberà, concretament del volum sobre les arrels del passat.
A partir de 1983, va impulsar al capdavant d’un bon grup d’espluguins amants de la seva vila un conjunt de projectes històrics i turístics que han deixat empremta fins als nostres dies: la museïtzació i obertura al turisme de la Cova de la Font Major, primer, de la Cova del Castell i de la Cova de la Vila, i el projecte d’adequació de l’entorn amb un poblat neolític o la rehabilitació del Freginal de forma tematitzada; La restauració de l’església vella de Sant Miquel en el marc dels actes dels 700 anys amb tota la comissió prorestauració; la museïtzació del Celler Cooperatiu i de la nostra història medieval com a ideòleg i impulsor de la Ruta Templera i Hospitalera, innovadora pel que fa a l’ús de la realitat virtual.
Per tot això, l’any 2017 l’Ajuntament de l’Espluga amb el suport de nombroses entitats i institucions, li va concedir la Medalla de la Vila, una de les principals distincions d’honor que pot rebre un espluguí. Aquell dia ens va dir: “el meu gran somni ha estat l’Espluga, m’he vinculat al poble en cos i ànima, m’he fet meu el seu paisatge i les seves entranyes” i “primer he posat per davant l’Espluga, per això he col·laborat amb tothom”.