Els gegants antics de l’Espluga es troben amb els seus germans de l’Ingenio

Els gegants antics de l’Espluga de Francolí, Ponç Hug de Cervera i Beatriu bescomptesa de Bas, han participat aquest diumenge 3 de desembre en una insòlita trobada gegantera a l’antic municipi de Sant Andreu del Palomar, avui integrat dins la ciutat de Barcelona. Els històrics gegants, que representen els comptes fundadors de l’Espluga de Francolí l’any 1.079, s’han trobat amb les rèpliques exactes i les diferents variacions que des del 1947 ha comercialitzat la casa barcelonina El Ingenio, especialitzada en material de cultura popular i festa. Va ser en aquesta empresa on l’Ajuntament de l’Espluga va comprar, en plena postguerra civil i mitjançant una aportació ciutadana restada d’una pesseta de les cartilles de racionament, els dos gegants i els primers 4 capgrossos (els dos tricornis, el vell i la vella).  

Els Gegants més antics de la casa Ingenio, entre els quals, els de l’Espluga

A la trobada es va evidenciar que els gegants de l’Espluga van ser un dels primers en sortir de l’Ingenio, juntament amb els de Roquetes i els de Peralta (Pamplona). També hi han assistit els gegants de Santa Coloma de Queralt, Cervera, els de Sant Pere de Ribes, Flix, Ivars d’Urgell, Alcover, Cornellà de Llobregat, Alaior (Menorca), el Prat de Llobregat, Sant Just Desvern, Llagostera, Viladecans, Figueres, Sant Quintí de Mediona, Rubí, Oliana, l’Esquirol, Calafell, Cerdanyola del Vallès, Aiguafreda, els epipcis de Lleida, Algemesí (País Valencià), Riudecols i els de Sant Andreu del Palomar.

 Una jornada festiva

La Colla Gegantera de l’Espluga va arribar a Barcelona a les 9 del matí per esmorzar i participar de seguida a l’exposició-plantada al carrer Segre. Després de la tronada i del Pregó de Festa Major des del balcó de l’Ajuntament de Sant Andreu del Palomar, va començar la cercavila pel centre del nucli barceloní fins la plaça Orfila i amb els balls protocol·laris de cada colla. Finalment, hi va haver un dinar de germanor de tots els geganters i geganteres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *