El grup de Nans de l’Espluga busca més persones portadores

03L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga ha iniciat una campanya per ampliar el grup de portadors i balladors dels nans. L’objectiu és ampliar el grup per fer possible la sortida de tots els capgrossos. L’entitat busca persones majors de 15 anys i de 150 cm d’alçada per poder donar vida a tots els personatges que caracteritzen el grup de Nans espluguí, actiu des de mitjans dels anys 40 del segle XX.

En total el grup disposa de 14 capgrossos, dels quals n’estan actius els 9 històrics procedents de la casa Ingenio, amb uns 70 anys d’història, el capgròs del Rovelló i ocasionalment els 3 capgrossos cedits per l’Agrupament Escolta l’Estornell, el 2006. Pel que fa la Cleo, cedida el 2003 per un grup d’espluguins que celebrava 40 anys, està retirada del ball per excés de pes.

Les responsables dels nans amb algunes de les rèpliques

La falta de portadors fa però que habitualment no puguin sortir totes les figures, per això l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga vol ampliar el grup. Des de fa uns anys, els portadors són persones adultes enlloc d’infants, ja que les mides dels capgrossos, el seu pes i el vestuari correspon a persones de més de 150cm d’alçada, i no a nens i nenes com durant uns anys s’havia fet.

Uns capgrossos històrics

L’any passat l’Ajuntament de l’Espluga -titular de les figures- va estrenar les rèpliques dels capgrossos més històrics, datats d’entre el 1944 i 1947, amb l’objectiu de conservar les figures originals amb més de 70 anys d’història, molt danyades. Els més antics són els dos massers (o tricornis) i el vell i la vella. Van arribar juntament amb el gegant i la geganta, procedents de la casa Ingenio de Barcelona, d’on van sortir molts capgrossos i gegants per pobles de Catalunya, amb el mateix motllo. Per obtenir els diners per la compra d’aquests elements festius, en plena postguerra civil, l’Ajuntament va carregar una pesseta (0,6 cèntims d’euro) de cada cartilla de racionament a tots els veïns de l’Espluga.

Els dos tricornis, els capgrossos més antics de l’Espluga

Uns anys després es va comprar el turc i la cubana (o gitana), i a principis dels anys 80, els tres germans Marx. Ja al segle XXI s’hi han afegit els capgrossos de l’Agrupament Escolta l’Estornell, Senén, Abdonina i Estorni i el capgròs del Rovelló, el gosset ideat per Josep Vallverdú, a més de la Cleo, elaborada el 2003 per un grup d’espluguins que celebrava 40 anys, i que ara ja no actua.

L’any 1995, el llavors president dels Grallers de l’Espluga, Josep Prats Tarsà, a proposta del llavors cap de colla, Josep Lluís Torre, va compondre el primer Ball de nans de l’Espluga de Francolí, que des de llavors s’ha ballat de forma ininterrompuda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *