Una imatge per a la història: els 10 gegants de l’Espluga a la Trobada de la Conca de Barberà

Fins ara mai havien ballat juntes les 10 figures de gegants de l’Espluga de Francolí. Aquest diumenge 2 de juny, la Colla Gegantera de Blancafort ha aconseguit reunir-les totes a la Trobada de Gegants de la Conca de Barberà. Les figures oficials, els gegants Ponç Hug i Beatriu, amb més de 75 anys, i els gegants neolítics Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor, han acompanyat els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat, i de forma excepcional, els gegants de la Residència Jaume I, que en poques ocasions se’ls ha vist actuar, i menys encara fora del centre.

1 de cada 4 gegants eren de l’Espluga

L’Espluga ha estat el municipi que ha portat més gegants a una Trobada Comarcal que tenia el repte de reunir el màxim de figures dels pobles de la Conca. Fins i tot, les que no tenien portadors, com és el cas dels gegants de la Residència Jaume I, Guifré de Sumoll i Dolçeta de Peralada. En aquesta ocasió els ha fet ballar la Colla Gegantera dels Alegre de Reus.

Els 10 gegants de l’Espluga, exposats junts a Blancafort. (Foto: Fina Montserrat)

Els actes de la trobada han durat tot el cap de setmana, i han inclòs, per exemple, una exposició dels nans i capgrossos de la Conca de Barberà, on hi han participat 7 dels nanos de l’Espluga.

7 dels 14 nanos de l’Espluga, exposats a Blancafort per la Trobada Comarcal. (Foto: Jordi Batet)

Pel que fa a la Colla Gegantera i als Grallers de l’Espluga, una trentena de membres de l’entitat han acompanyat els gegants titulars de l’Espluga a Blancafort.

Fotografia de grup de la Colla Gegantera i els Grallers de l’Espluga a Blancafort (Foto: Fina Montserrat)

En poques ocasions l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans porta fora de l’Espluga els 6 gegants municipals: Ponç Hug i Beatriu, i els 4 neolítics. Aquest cop, l’entitat a fet un esforç excepcional donada l’envergadura de la Trobada Comarcal. Tots els gegants junts només es poden veure, habitualment, per la Festa Major, cada final de juliol.

El ball de plaça dels Gegants de l’Espluga a Blancafort (Foto: Fina Montserrat)

La Trobada ha començat a la plaça del Sindicat, amb la plantada a les 10h del matí, i la cercavila a les 11.30h fins la plaça dels Arbres. Després dels balls a plaça i el nomenament de la geganta Blanca com a pubilla de la Conca 2019, les Colles han compartir un dinar de germanor al local social de Blancafort.

Els Gegants de l’Espluga, durant la cercavila a Blancafort (Fina Montserrat)
La propera Pubilla de la Conca 2020, la geganta Salvadora de Vilanova de Prades (Foto: Fina Montserrat)

També s’ha escollit la geganta castanyera de Vilanova de Prades com a pubilla de la Conca 2020.

El municipi muntanyenc haurà d’organitzar la trobada de l’any vinent, després d’estrenar, l’any passat, la seva primera geganta.

La figura representa una castanyera, pròpia d’aquest poble de les muntanyes de Prades, històric productor de castanyes, i on cada tardor se celebra la Festa de la Castanyada.

 

 

Una resposta a «Una imatge per a la història: els 10 gegants de l’Espluga a la Trobada de la Conca de Barberà»

  1. Moltes gràcies per haver acceptat la nostra invitació i fer-ho possible. Ens seguirem veient per les places en el futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *