La Trobada Gegantera de l’Espluga se supera arribant als 50 gegants i gegantes

Superant totes les previsions fetes inicialment, la Trobada Gegantera de l’Espluga aconseguia aquest dissabte reunir un total de 50 gegants i gegantes, gegantons i gegantones procedents de 16 municipis diferents de les comarques de Barcelona, Lleida, el Penedès, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i Castelló. Un esdeveniment que va congregar prop de 500 geganters i geganteres, grallers i timbalers.

Els actes van començar a les 6 de la tarda amb la plantada a la plaça Montserrat Canals, de forma gradual segons arribaven les colles. A les 7 en punt va començar la cercavila, coordinada per les persones voluntàries de l’Agrupació de Defensa Municipal i els vigilants municipals de l’Ajuntament de l’Espluga.

El recorregut va omplir de gegants l’Avinguda de Catalunya, la carretera de Poblet, el carrer Nou, la travessera de Poblet i el passeig Canyellas, passant pel carrer de Ramon Muntanyola i Oriol Junqueras, la plaça de la Vila, el carrer Abadia i la plaça de l’Església.

Gran ballada de les colles de la Trobada Gegantera de l’Espluga del 20 de juliol de 2019 (Foto: Xavier Lozano)

Balls d’honor de Barcelona i l’Espluga

Les colles van ser rebudes una per una a la plaça de l’Església, on els espectadors van poder descobrir el simbolisme i orígens de cada grup de gegants i veure’ls ballar. Els moments més destacats de l’acte van ser però al final, quan el nan Cu-cut i els gegants de la plaça Nova de Barcelona van oferir els seus balls oficials com a convidats d’honor. El geganter espluguí Jofre Saltó -membre també de la colla barcelonina- va ser l’encarregat de fer ballar la geganta Laia de Barcelona.

Després, els Gegants Neolítics de l’Espluga, Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor, van oferir la Dansa dels Neolítics interpretada pels Grallers de l’Espluga.

L’acte institucional de recepció dels municipis visitants a la plaça de l’Església. (Foto: @AjtlEspluga)

L’acte institucional va estar presidit per la primera tinenta d’alcaldia, Aida Morgades, la tercera tinenta d’alcaldia Laura Poblet i la regidora Anna Garcia; la presidenta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó, i el cap de la Colla Gegantera de l’Espluga, Jordi Batet. El lliurament dels records i la recepció oficial a tots els municipis participants va acabar amb el ball conjunt i la cercavila de retorn al Casal de l’Espluga.

Aquest any, l’obsequi lliurat a les colles era una reproducció de la Font Baixa de l’Espluga, on s’hi podia llegir el text: ‘Font monumental d’on sorgeix l’aigua pura nascuda de les entranyes de la terra a la Cova de la Font Major, recollida dels barrancs i rierols dels Boscos de Poblet i submergida sota la terra. De la cova –a qui representa l’Spluc- en neix el riu –a qui representa en Gorg, i d’ells la llavor de la vida –representada pel nadó Blat- i l’evolució apresa per la Terra i el Pastor, símbols de l’agricultura i la ramaderia. La font, utilitzada pels pagesos abans d’anar a feinejar, va construir-se amb 17 canelles en honor a les 17 lletres del nom del municipi: Espluga (cova) de Francolí (el riu)’. 

Els Cubanus de Duesaigües, ballant a la plaça de l’Església. (Foto: Fina Montserrat)

Sopar al pati de l’escola Martí Poch

La Trobada Gegantera de l’Espluga ha estat possible gràcies al suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de l’Espluga a l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, i a la col·laboració d’un centenar d’empreses i comerços de la vila i la comarca. Especialment també, gràcies a la implicació d’una seixantena de voluntàries i voluntaris de la Colla Gegantera i també externs.

El sopar de germanor de les colles geganteres i gralleres, al pati de l’escola Martí Poch (Foto: Xavier Lozano)

La gran participació de persones a la festa va fer que finalment, el sopar de germanor es celebrés al pati de l’escola pública Martí Poch enlloc del Jardí dels Francolins. L’àpat de celebració va congregar prop de 500 comensals assistents.

COLLES GEGANTERES PARTICIPANTS

Trobada Gegantera de l’Espluga de Francolí

Dissabte 20 de juliol de 2019

Colla Amfitriona

1 | Colla Gegantera i Grallers de l’Espluga, de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà)

Gegants Gorg i Spluc amb el seu fill Blat; gegantons Terra i Pastor

Comarques de Barcelona

2 | Cola Gegantera Drac d’Or de l’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat)

Gegant Zeus i geganta Hera; gegantó Hèrcules

3 | Colla de Gegants i Grallers de Gràcia de Sabadell (Vallès Occidental)

Gegant Xenan i geganta Elionor

Comarques de Ponent

4 | Colla Gegantera i Grallera de Verdú (Urgell)

Geganta Magdalena i gegantó Culcas

5 | Colla Gegantera del Vilosell (Garrigues)

Geganta Àngela i gegant Sebastià

6 | Colla de Gegants i Grallers d’Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell)

Gegant Andreuet i geganta M. de l’Horta

7 | Colla Gegantera de Maials (Segrià)

Gegants Mistantet, el Rei Pepet i la Reina Marieta; gegantons Arbequina i Verdalet

Terres de l’Ebre i Castelló

8 | Colla Gegantera d’Ulldecona (Montsià)

Gegant Lluc, geganta Pietat; manotes Falduca i Farta

9 | Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs (Baix Maestrat)

Nanos i gegants Tio Gori i Tia Caballera

Camp de Tarragona i Penedès

10 | Colla Gegantera de Masllorenç (Baix Penedès)

Gegant general Josep Moragues i geganta Mariana de Copons; gegantons Guixeró, Rei Nil i Sumoi.

11 | Colla Gegantera de Torredembarra (Tarragonès)

Gegant Joan i geganta Rosalia

12 | Colla Cubanus de Duesaigües (Baix Camp)

Gegants Cubabu i Cubana; Porquet, Porqueta i Cosme

13 | Colla Gegantera de Vinyols i els Arcs (Baix Camp)

Gegant Joan i geganta Caterina

14 | Colla Gegantera d’Alcover (Alt Camp)

Gegants i gegantes Miquel, Saura, Pere Voltor, senyoreta Remei i el Roc.

15 | Amics dels Gegants de Montblanc (Conca de Barberà)

Gegant Pere Berenguer de Vilafranca, geganta Arsenda i gegantó Bertran

16 | Gegants de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà)

Gegants Miquel i Trinitat

Convidada especial

17 | Associació de Festes de la plaça Nova de Barcelona (Barcelonès)

Gegant Roc i geganta Laia, nan Cucut; gegantons Pippo i Gal·la

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *