Estrena d’un nou protocol viu de Festa Major amb la incorporació del foc dels Diables i amb més valor tradicional

La Festa Major de l’Espluga d’aquest 2019 arriba carregada de novetats en el desenvolupament de les cercaviles i actuacions dels elements i agrupacions de cultura popular de la Vila.

CONSULTA EL NOU ORDRE DE CERCAVILA I ACTUACIONS AL PROTOCOL VIU DEL 2019

Reunides el 10 i el 22 de juliol amb el regidor de Cultura, Enric Mercadé, les entitats de cultura popular de l’Espluga van acordar un nou model revisar el protocol utilitzat des del 2007 i donar-li un major valor inspirat en els elements tradicionals del seguici festiu del Camp de Tarragona, amb l’assessorament extern del vallenc Jordi Robert. L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, els Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons i la Germandat de la Santíssima Trinitat han donat suport a la proposta.

Foto de grup de la presentació de les novetats de la Festa Major als mitjans de comunicació, el 22 de juliol de 2019. (Foto: Xavier Lozano)
Més valor a l’obertura

Els principals canvis que s’apliquen aquest any afecten a la Cercavila d’Obertura i anada al pregó, la més històrica de totes, preservant-ne els elements originals de 1947: els Nanos Macers o tricornis, els Gegants Ponç Hug i Beatriu acompanyats pels Grallers de l’Espluga, i donant valor a la Bandera de la Vila, incorporada el 2015, i al Ball de Gegants de l’Espluga del 2004 que a partir d’ara s’oferirà en honor a la persona pregonera.

Els Gegants Ponç Hug i Beatriu, representen els dos nobles medievals que van fundar l’Espluga de Francolí el segle XI

Els Gegants i Nanos tornaran a sortir de la Casa de la Vila, com havien fet històricament. D’entrada, no hi participaran altres elements, mantenint el rigor d’aquesta cercavila d’obertura, excepte en casos excepcionals, ja que el protocol és viu.

El que si que s’incorpora és una nova trobada, que encendrà la persona pregonera i que preparen els Diables de l’Espluga en substitució de la disparada de salves del dijous a les 12 del migdia.

Incorporació dels Diables amb foc

L’altre canvi destacat és el nou ordre de les cercaviles i els Balls de Plaça, incorporant per primer cop el foc dels Diables de l’Espluga i situant al Senglar (que hi participava des del 2007), com a element de bestari al capdavant de la cercavila. Això situa els elements més històrics i de representativitat municipal al final del seguici.

Aquest criteri suposa una assimilació dels protocols del seguici festiu del Camp de Tarragona tots els elements de bestiari de foc encapçalen les cercaviles, i les tanquen, per ordre d’importància, els gegants més històrics (o la relíquia/element processional). Un criteri d’on veu també la tradició espluguina i els seus elements originaris (Ball de Diables, Ball de Bastons i Grallers) datats del 1863 (grallers foranis), el 1883 (Diables i Bastoners a les Festes de la Santíssima Trinitat) i el 1885 (grallers espluguins).

CONSULTA EL NOU ORDRE DE CERCAVILA I ACTUACIONS AL PROTOCOL VIU DEL 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *