Els gegantons neolítics de l’Espluga presents al 7è volum de la col•lecció ‘100 GEGANTS’

El 7è volum de la col•lecció ‘100 gegants’ dedica per primera vegada una de les seves pàgines als gegantons neolítics de l’Espluga de Francolí Terra i Pastor. Els autors d’aquesta col•lecció, Aitor Garrido i l’il•lustrador Juanolo, van interessar-se fa més d’un any per les dues figures nascudes l’any 2017 amb motiu del 10è aniversari dels seus pares, Gorg i Spluc. El llibre inclou una il•lustració a tot color dels dos gegantons preadolescents amb el seu vestuari i elements característics, i una explicació del projecte que els va fer realitat. També s’hi inclou una descripció del seu simbolisme i tots els elements, d’entre els quals destaca el collaret de pedres pintades per l’espluguina Noe Gaya. L’article destaca la inscripció del nom de cada gegantó en braile al seu avantbraç, i el vincle amb el conte escrit per Antoni Carreras i il•lustrat per Helena Rivero sobre la història del Gorg, l’Spluc i els seus fills.

Una versió per pintar
La col•lecció ‘100 gegants’ inclou a cada publicació un centenar de parelles de gegants d’arreu del territori i les acompanya, en un volum adjunt, de la seva versió il•lustrada per pintar. És la primera vegada que els gegantons Terra i Pastor apareixen amb aquesta opció en un llibre ja que quan es va publicar el llibret per pintar els Gegants i Nans de l’Espluga (exhaurit), l’any 2014, encara no existien. No va ser fins el 2016 quan Helena Rivero els va imaginar pel conte ‘En Gorg, l’Spluc i els seus fills’, previ al naixement dels gegantons, l’any següent.

La Terra i el Pastor van ser creats, igual que els seus pares, al taller Sarandaca de Granollers sota projecte de Xavier Lozano i assessorament històric d’Antoni Carreras, que ja els havien imaginat i definit feia temps, des que el 2007 també havien ideat l’Spluc i el Gorg. Completaven així tota la família neolítica inspirada en els primers pobladors sedentaris de les coves de l’Espluga, les setenes més llargues del món formades en conglomerats.

 

La col•lecció Figures de Festa en la qual s’engloben els volums de ‘100 gegants’ ja suma 700 figures de gegantes i gegants del nostre territori i es pot trobar, entre d’altres, a la Llibreria Papereria Índex de l’Espluga de Francolí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *