Els gegantons neolítics Terra i Pastor, a l’exposició de gegantons simbòlics de Balsareny

La singuralitat de la família de gegants neolítics de l’Espluga de Francolí ha tornat a cridar l’atenció novament a una exposició de gegants. En aquesta ocasió els gegantons Terra i Pastor han viatjat fins la comarca del Bages per participar aquesta setmana a l’exposició de gegants singulars de Balsareny. A la mostra hi participen mig centenar de gegantons d’arreu de Catalunya des del 26 d’abril fins al 2 de maig, amb motiu de la celebració del 10è aniversari del gegantó Joan, que homenatja Mn. Joan Bajona i Pintó, i la Mariona, que representa a totes les dones que van fer créixer la indústria tèxtil a Balsareny.

Els gegantons Terra i Pastor, exposats amb altres gegantons catalans a Balsareny (Foto: cedida)

La mostra inclou un espectacle de 40 minuts on s’expliquen anècdotes de tots els gegantons exposats i també per recordar la història dels gegantons de Balsareny i del seu poble.

Uns gegantons particulars

Els gegantons Terra i Pastor van néixer el 2017 amb motiu del 10è aniversari dels gegants neolítics Gorg i Spluc, amb un acte teatralitzat a les coves de l’Espluga.

Els dos personatges són els fills adolescents de la família neolítica de gegants, única a Catalunya pel fet d’englobar tots els membres, inclòs el nadó Blat, que representa el primer pagès. La Terra, que porta un vestit teixit de llana, representa la primera terrissaire i cultivadora de la terra (simbolitzat per una peça de ceràmica i un ram de cereals) i el Pastor, el primer ramader, per això porta un anyell al coll. Els dos representen l’evolució de la humanitat durant el Neolític, mentre que els seus pares representen el riu i la caça; la cova i la recol·lecció, sense oblidar el simbolisme que se li ha donat a la geganta Spluc en relació amb la figura de la maternitat.

Els gegants neolítics Gorg, Spluc i Blat amb els gegantons Pastor i Terra

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *