Ball dels gegants Ponç Hug i Beatriu en honor a la pregonera Gemma Carbó

Com és tradicional de 1947, els gegants de l’Espluga, Ponç Hug i Beatriu han obert oficialment la Festa Major. Aquest any ho han fet sense la tradicional cercavila d’obertura, però -com ja va passar l’any passat a causa de la pandèmia- sí que han ofert el seu ball d’honor a la pregonera d’aquest any, la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó. Acompanyats dels Grallers de l’Espluga, els gegants antics han ballat sobre l’escenari de la plaça d’en Canós el Ball de Gegants de l’Espluga, compost el 2004 per Josep Prats. Els han acompanyat els nanos tricornis o macers, símbol de l’autoritat municipal de la vila.

[ÀUDIO] Retransmissió del pregó a EFMR.cat

La pregonera de la Festa Major de 2021, la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó (Foto: Fina Montserrat)

La geganta Beatriu ha estrenat el ram de flor natural d’enguany, obra de la floristeria Civiflor, que diumenge serà lliurat a una persona destacada per la seva tasca en pro de la cultura popular local.

A l’inici de l’acte també hi era present la bandera de la Vila, portada dels vigilants municipals, a partir de la qual s’han elaborat enguany els nous domassos per les cases, amb el color verd oficial i l’escut heràldic que enguany compleix 10 anys. Fa 25 anys que es van elaborar els anteriors domassos, amb l’escut històric, amb motiu dels 700 anys de l’església Vella, el 1997.

Els Grallers de l’Espluga, durant els instants previs al pregó. (Foto: Fina Montserrat)

L’any vinent els gegants de l’Espluga celebraran 75 anys. Els actuals vestits dels gegants es van estrenar fa 35 anys, el 1986, quan els van batejar amb el nom dels fundadors de l’Espluga. Els vestits actuals van ser confeccionats a Saragossa. Els originals (ara desapareguts) es van fer a la casa Ingenio de Barcelona, igual que els figures, que van arribar sense corona. La corona la van posar després.

Els gegants antics de l’Espluga compliran l’any vinent 75 anys. (Foto: Fina Montserrat)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *