Multitudinària estrena de la nova ‘Dona dels Nassos’ de l’Espluga

L’Espluga de Francolí ha estrenat aquest 31 de desembre de 2022 la seva Dona dels Nassos, impulsada per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga amb la col·laboració de la Unió de Botiques i Empreses de la vila —a través de la campanya de guardioles per recaptar fons— i el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament. La tradicional sortida de la persona que té tants nassos com dies l’any va ser impulsada per primer cop el 2007, aprofitant el cap del nano vell, que aquest any precisament compleix 75 anys.

Arribada de la Dona dels Nassos a la plaça de l’Església, amb els Grallers de l’Espluga (Foto: Fina Montserrat)

Per tal de retornar el nano vell al lloc que li pertoca al seguici, l’entitat ha optat per crear un capgròs específic pel 31 de desembre, i ho ha fet amb una nova proposta que ha sorprès tothom, elaborada pel taller Ventura Hosta de Navata i amb vestuari d’El Barato de Reus: no es tracta d’un home, sinó d’una dona amb un nas gegant i vestida de gala per l’última nit de l’any.

La Dona dels Nassos, arribant a la plaça Montserrat Canals (Foto: Fina Montserrat)

No és habitual que el personatge sigui femení, tot i que ja hi ha algunes ciutats com Cornellà de Llobregat, Amposta o Lleida, que tenen dona dels Nassos. També la vila de Sarral i de Sentmenat.

La nova dona dels nassos, amb els seus acompanyants, abans de sortir en cercavila. (Foto: Fina Montserrat)

En aquesta ocasió, l’estrena de la Dona dels Nassos ha comptat amb la col·laboració de la Comissió de Carnaval, que ha cedit la carrossa del Carnestoltes per l’arribada triumfal a la vila, que s’ha fet acompanyada dels Grallers de l’Espluga.

La Dona dels Nassos, sobre la carrossa de Carnaval, davant del Casal de l’Espluga (Foto: Fina Montserrat)

Com és habitual els membres del grup de Nans i de la Colla Gegantera han repartit nassos de plàstic i caramels a tots els curiosos i als clients i comerciants de la vila, durant la visita per tot el nucli comercial.

La Dona dels Nassos ha visitant les botigues de la UBE que han col·laborat amb la seva creació. (Foto: Fina Montserrat)
Foto de grup dels Grallers, Gegants i Nans amb la nova dona dels Nassos. (Foto: Fina Montserrat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *