Emocionant sortida dels Sants Patrons amb el Seguici tradicional i popular

Davant la presència dels tots els gegants en actiu de l’Espluga, els nanos vells, els diables i Senglar i el ball de bastons, aquest diumenge 31 de juliol e 2022 passava a la història espluguina per la recuperació de la sortida de la imatge del Sants Patrons de la vila, sant Abdon i sant Senén, 25 anys després de la seva última sortida per ser portats a l’església vella i 50 anys després de l’última sortida ordinària amb el seguici.

La imatge històrica de sant Abdon i sant Senén (s. XVIII) va sortir del temple gòtic després de ser homenatjada per les entitats de cultura popular durant l’ofertori de l’Ofici solemne, amb l’actuació històrica del ball de bastons sobre el presbiteri per commemorar el 25è aniversari de la seva recuperació pels 700 anys de l’església vella. Després, infants de totes les entitats de cultura popular van oferir les ofrenes.

El ball de bastons actuant al presbiteri, amb les ofrenes de la cultura popular (Foto: Xavier Lozano)

A l’acabar l’Eucaristia, va sonar a l’orgue el ball de gegants de l’Espluga de Francolí (Josep Prats, 1994), intepretat per Albert Pàmies.

Al final, va fer entrada a l’església la nova banda de música dels Sants Patrons, acompanyada dels joves portadors i dels francolinets, que es recuperaven per oferir el ball d’homenatge coreografiat pels geganters Jofre i Jana Saltó, portadors de l’àliga de Barcelona.

El ball dels Francolins amb la banda dels Sants Patrons (Foto: Xavier Lozano)

La imatge dels patrons va sortir per la porta de migjorn i va dirigir-se amb la banda i la bandera de la vila fins la plaça de la vila, on es van oferir els balls oficials de tot el seguici. Després, es va fer el retorn a l’església amb un gran esclat de festa i pirotècnia i el ball conjunt de tots els elements.

Els grallers i els gegants vells de l’Espluga, davant la imatge dels Sants Patrons (Foto: Xavier Lozano)

La recuperació d’aquesta tradició històrica documentada durant 6 segles a l’Espluga des de finals del segle XIV ha estat avalada per la Parròquia de sant Miquel, l’Ajuntament de l’Espluga i ha estat possible gràcies a la iniciativa d’un grup de joves espluguins, que han seguit les pautes dels informes tècnics i històrics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *