Diada de sant Abdon i sant Senén sense Cercavila Gran, però amb mostra i ball del seguici

L’Espluga de Francolí ha celebrat aquest divendres 30 de juliol la festivitat de sant Abdon i sant Senén, amb la particularitat que el dia principal de la Festa Major —l’últim divendres de juliol, festiu a l’Espluga— coincidia amb la data històrica de la festa dels sants patrons, originària del segle XIV. La situació de pandèmia i les restriccions derivades no han permès la celebració de la Cercavila Gran del seguici festiu espluguí, però l’opció alternativa —una Mostra i Ball de Cultura Popular— ha estat rebuda, amb entrades exhaurides des de fa una setmana, malgrat durant l’acte s’han vist moltes cadires buides i molts espectadors fora del recinte.

Els Nanos de l’Espluga oferint el seu ball als assistents. (Foto: Fina Montserrat)

GALERIA D’IMATGES D’EFMR.CAT

L’acte s’ha celebrat a la plaça Montserrat Canals, a les 6 de la tarda, sobre un escenari en el qual han ballat tots els elements actius del seguici espluguí: els Senglars i els Diables, els gegants de la Trinitat, els nanos de l’agricultura, els gegants Neolítics, els Nanos i els gegants antics de l’Espluga, Ponç Hug i Beatriu, que l’any vinent compliran 75 anys.

El ball de Gegants de l’Espluga de Francolí, moment culminant de l’acte. (Foto: Fina Montserrat).

L’acte ha estat presentat per la cap de Colla del Ball de Bastons, Anna Andreu, i coordinat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga amb la participació de totes les entitats de cultura popular. Les actuacions s’han fet seguint l’ordre tradicional establert pels criteris històrics del seguici festiu de la zona tradicional del Camp de Tarragona, com es va estipular des de l’any 2019, basant-se en la tradició històrica de la festa espluguina -documentada des del segle XIV i amb elements vigents -amb intermitències- des de la festa de la Santíssima Trinitat de 1883.

Els Grallers de l’Espluga, documentats des de 1895, han acompanyat tots els balls de nans i gegants de la vila (Foto: Fina Montserrat)

D’aquesta manera, ha obert la mostra el Senglar gran i el Senglar petit de l’Espluga, bestiari de foc de la vila, portat pels Diables de l’Espluga i acompanyat dels seus tambors. També hem vist el ball dels diables petits i de la colla gran, al ritme de la batucada.

Els gegants de la Trinitat i els nanos de l’agricultura, a la plaça Montserrat Canals (Foto: Xavier Lozano)

Després ha estat el torn dels gegants i nanos, començant pels més nous, els gegants de la Trinitat, Miquel i Trinitat, i els nanos de l’agricultura: l’oliva, l’ametlla, l’avellana i el raïm. Acompanyats dels Grallers de l’Espluga han ballat dos pasdobles: l’Amigó i el Vallis Mollis.

Els gegants Neolítics, Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor han entrat després a la plaça al ritme del Gener i acompanyats dels Grallers de l’Espluga han ofert a la vila la Dansa dels Gegants Neolítics, composta per Joana Cervelló el 2007.

La Dansa dels Gegants Neolítics, sobre l’escenari habilitat davant de la plaça de l’1 d’octubre (Foto: Fina Montserrat)

A continuació s’ha fet una pausa als balls de gegants per gaudir del ball de Bastons, amb la colla infantil i la colla gran, seguit de l’arribada dels Nanos de l’Espluga, que l’any vinent compliran 75 anys: els tricornis, el turc i la gitana, el Harpo (del 1983) i el Rovelló (del 2013). Han ofert el Ball de Nans, obra de Josep Prats (1994) amb els Grallers de l’Espluga.

Els Grallers de l’Espluga, sobre l’escenari, esperant l’entrada dels gegants (Foto: Fina Montserrat)

La mostra l’ha tancat el Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí (Josep Prats, 2004) amb l’entrada de Ponç Hug i Beatriu al ritme del pasdoble Febrer. A l’acabar el ball oficial, s’ha fet la fotografia de grup representativa -amb aforament reduït a causa de la pandèmia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *