Espai de la Festa Major

Des del 24 de juliol al 31 d’agost de 2019 s’han exposat per primer cop junts tots els elements en actiu d’imatgeria festiva i agrupacions de balls o música en un espai expositiu temporal que l’Ajuntament de l’Espluga ha impulsat a proposta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans amb el suport del Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons de l’Espluga i la Germandat de la Santíssima Trinitat.

L’anomenat ‘Espai de la Festa Major’ ha obert portes al local del carrer Lluís Carulla, 22, cedit per la família Tarrats. Substituia l’anterior exposició dels Gegants i Nanos al pati de l’Antic Hospital.

Exposició dels Gegants i Nanos al pati de l’Antic Hospital, del 2007 al 2018.

La nova proposta en forma d’aparador converteix l’exposició en més visible i accessible, propera i disponible durant més temps. També il·luminada durant la nit.

Més de 30 elements exposats

La mostra d’elements permet comprovar la riquesa del patrimoni festiu de l’Espluga i també el seu valor històric: el Ball de Diables (1883), el Ball de Bastons (1883) i els Grallers (primers visitants el 1863 i primers locals el 1885), amb l’arribada dels primers geganters el 1947. Les quatre agrupacions s’han volgut simbolitzar a l’Espai de la Festa Major amb l’exposició d’alguns dels seus elements i instruments.

Mostra dels Grallers de l’Espluga i la Colla Gegantera, amb una llarga trajectòria a la Vila. (Foto Xavier Lozano)

També s’hi poden veure els 8 Gegants de l’Espluga en actiu: Ponç Hug i Beatriu, Gorg, Spluc amb el nadó Blat, els gegantons Terra i Pastor, i els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat. També s’hi han col·locat els 3 gegantonets familiars propietat de les famílies geganeres: el neolític Neo (elaborat per Mar Gili), el Mosso d’Esquadra (elaborat per Marc Anglès) i el Dimoni (elaborat per Montse Batet).

L’exposició de Gegants de l’Espluga, a l’interior de l’Espai de la Festa Major. (Foto: Xavier Lozano)

Els dos Senglars de l’Espluga, el petit i el gran, són un altre dels atractius de l’exposició, on a més, s’hi han col·locat els 14 Nanos de l’Espluga amb els seus vestits i també hi seran els 4 Nanos de l’Agricultura, de la Germandat de la Santíssima Trinitat.

Els Nanos de l’Espluga veuen passar de prop els visitants a l’Espai de la Festa Major (Foto: Xavier Lozano)

No han pogut ser exposats els elements inactius com el Francolí o els francolinets, els gegantons de la Residència Jaume I, el Mussol dels Diables de l’Espluga, o elements desapareguts com el Nano de Rialles o el gegant del Rei Caçador, dels Diables de l’Espluga.

Una feina col·lectiva

L’Espai de la Festa Major s’ha creat amb l’actuació col·lectiva de les persones voluntàries de les entitats de cultura popular que l’han netejat i organitzat, i també el suport tècnic de l’Ajuntament de l’Espluga. El 22 de juliol es va fer la primera jornada de treball col·lectiu que ha seguit durant els dies successius. Aquest dimecres 24 de juliol es donava per enllestit i ja era completament visible als passejants.