Espai de la Festa Major o de la Cultura Popular

L’Espai de la Festa Major, també anomenat Espai de Cultura Popular, va habilitar-se per primer cop a partir de l’any 2007 amb motiu del naixement dels Gegants Neolítics Gorg i Spluc, al pati de l’Antic Hospital, amb l’objectiu que els espluguins i espluguines poguessin veure de prop les noves figures. Fins llavors, els gegants antics i els nanos es muntaven al petit vestíbul de l’Ajuntament i sortien des d’allà. A l’espai, obert durant els dies de Festa Major, s’hi podien veure tots els gegants i nanos de l’Espluga en actiu. A partir del 2015 van exposar-s’hi també els nous gegants de la Santíssima Trinitat.

Exposició dels Gegants i Nanos al pati de l’Antic Hospital, del 2007 al 2018.

L’any 2019, des del 24 de juliol al 31 d’agost, s’hi van sumar la resta d’entitats, exposant per primer cop junts tots els elements en actiu d’imatgeria festiva i agrupacions de balls o música en un espai expositiu temporal que l’Ajuntament de l’Espluga va impulsar a proposta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans amb el suport del Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons de l’Espluga i la Germandat de la Santíssima Trinitat.

L’anomenat ‘Espai de la Festa Major’ va obrir portes durant dos anys (també durant la Fira, Sant Joan i la Festa Major del 2021) al local del carrer Lluís Carulla, 22, cedit per la família Tarrats, en substitució de l’anterior exposició dels Gegants i Nanos al pati de l’Antic Hospital. La nova proposta en forma d’aparador convertia l’exposició en més visible i accessible, propera i disponible durant més temps. També il·luminada durant la nit.

Per la festa de Sant Joan del 2021, i davant la impossibilitat de tornar al local comercial del carrer Lluís Carulla, convertit en Notaria, els elements d’imatgeria festiva de l’Espluga van exposar-se de forma excepcional durant el 23 de juny a l’escenari del teatre del Casal, proposta que no va atraure gaire visitants. Per la Festa Major de 2021, les entitats i l’Ajuntament havien acordat tornar a l’Antic Hospital, tot i que finalment la proposta es va suspendre per les complicacions logístiques derivades de les restriccions causades per la pandèmia.

L’Espai de Cultura Popular habilitat per primer cop al Teatre del Casal durant els actes de Sant Joan d’aquest 2021. (Foto: Xavier Lozano)
Més de 30 elements exposats

Sigui quin sigui el lloc d’exposició, la mostra d’elements de l’Espai de la Festa Major o de la Cultura Popular permet comprovar la riquesa del patrimoni festiu de l’Espluga i també el seu valor històric: el Ball de Diables (1883), el Ball de Bastons (1883) i els Grallers (primers visitants el 1863 i primers locals el 1885), amb l’arribada dels primers geganters el 1947. Les quatre agrupacions es volen simbolitzar amb l’exposició d’alguns dels seus elements i instruments.

Mostra dels Grallers de l’Espluga i la Colla Gegantera, amb una llarga trajectòria a la Vila. (Foto Xavier Lozano)

També s’hi poden veure els 8 Gegants de l’Espluga en actiu: Ponç Hug i Beatriu, Gorg, Spluc amb el nadó Blat, els gegantons Terra i Pastor, i els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat.

L’exposició de Gegants de l’Espluga, a l’interior de l’Espai de la Festa Major. (Foto: Xavier Lozano)

Els dos Senglars de l’Espluga, el petit i el gran, són un altre dels atractius de l’exposició, on a més, s’hi exposen els 14 Nanos de l’Espluga amb els seus vestits i també els 4 Nanos de l’Agricultura, de la Germandat de la Santíssima Trinitat.

Els Nanos de l’Espluga veuen passar de prop els visitants a l’Espai de la Festa Major (Foto: Xavier Lozano)

Fins al moment no s’hi han exposat mai els elements inactius com el Francolí o els francolinets, els gegantons de la Residència Jaume I, el Mussol dels Diables de l’Espluga, o elements desapareguts com el Nano de Rialles o el gegant del Rei Caçador, dels Diables de l’Espluga.

Una feina col·lectiva

El nou Espai de la Festa Major s’ha creat des de 2019 amb l’actuació col·lectiva de les persones voluntàries de les entitats de cultura popular que l’han netejat i organitzat, i també el suport tècnic de l’Ajuntament de l’Espluga. El 22 de juliol de 2019 es va fer la primera jornada de treball col·lectiu que ha seguit durant els dies successius. El dimecres 24 de juliol es donava per enllestit i ja era completament visible als passejants.