Presentada la nova web, el vestuari d’hivern i futurs projectes a l’Assemblea General

L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga ha celebrat aquest dissabte 27 d’octubre la reunió ordinària de l’Assemblea General de l’entitat que agrupa les persones gralleres, geganteres i portadores dels nans de l’Espluga. Una trobada que anualment serveix per posar en comú els projectes de l’entitat i l’estat comptable i administratiu de la mateixa. En aquesta ocasió, va destacar la presentació de la nova pàgina web dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga. També es va presentar el nou vestuari d’hivern i els propers projectes de l’entitat.

L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga ha estrenat un nou portal web dedicat a la difusió de la historiografia de la cultura popular local i al coneixement de l’activitat de la Colla Gegantera, el grup de Grallers i el grup de Nans. L’espai s’ha editat en col·laboració amb l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i es podrà visitar a partir d’ara a l’adreça webs.gegants.cat/esplugadefrancoli.

Documentació i imatge

La creació d’aquesta pàgina web ha suposat un llarg període de documentació i edició de tot el material gràfic i escrit per tal de substituir l’anterior pàgina allotjada al Portal d’Entitats de l’Espluga, ara en desús. En aquest nou portal, molt més adaptable a les necessitats tecnològiques de cada moment, es difondran a partir d’ara totes les actuacions i activitats de la Colla Gegantera, el grup de Grallers o el grup de Nans, o d’altres que tinguin relació amb la preservació de la cultura popular local.

Els Gegants de l’Espluga en una cercavila, a mitjans del segle XX (Arxiu Jordi Batet)

El més destacat però, és el conjunt de pàgines dedicades a la documentació i preservació de la historiografia local basada, essencialment, en la Festa Major i tots els elements espluguins que en formen part. Per això, el web inclou un ampli menú de temes on es pot consultar la història, orígens i evolució dels Nanos de l’Espluga, amb més de 70 anys d’història; dels Grallers, documentats com a locals des de 1895; o dels Gegants i la seva evolució des de 1947, passant pel naixement i creació dels Gegants i els Gegantons Neolítics. També es pot consultar informació sobre els Contes dels Gegants i descarregar els dibuixos per pintar-los.

Els Grallers de l’Espluga, el 1997, recuperant les Matinades de Festa Major

El portal inclou imatges històriques i els vídeos dels balls i dels principals esdeveniments relacionats. També es dedica un espai al protocol espluguí que s’utilitza des de fa uns anys per donar relleu i cerimonial a les cercaviles i actuacions de la Festa Major. Igualment, es dedica un apartat als altres elements espluguins de cultura popular com són els Bastoners, els Diables, els Senglars, el Mussol, el Francolí, els Gegants de la Trinitat o les Pubilles i Hereus. Amb la majoria d’ells, l’entitat hi ha estat vinculada o relacionada.

També s’ha inclòs a la pàgina un espai de transparència on es pot consultar la història de l’Associació i la seva organització administrativa, o el protocol propi de vestuari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *