L’Obertura, la Cercavila Gran i la Gran Ballada, els moments més simbòlics de la Festa Major de l’Espluga

La cultura popular ha estat l’autèntica protagonista d’aquesta Festa Major de l’Espluga, viscuda del 25 al 28 de juliol de 2019. Un dels elements més destacats ha estat l’estrena del nou protocol viu acordat per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, els Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons, els Gegants de la Santíssima Trinitat i la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga, amb l’assessorament extern de Jordi Robert. Una nova organització de les sortides i ballades que recupera els valors tradicionals de la imatgeria i el seguici festiu de l’Espluga, documentat des del 1883.

RESPON L’ENQUESTA SOBRE LA FESTA MAJOR

L’obertura i anada a pregó

Dijous, la renovada cercavila d’obertura va servir per recuperar un dels símbols d’inici de la Festa Major, la sortida dels gegants antics Ponç Hug i Beatriu de la Casa de la Vila. Des del naixement dels Gegants Neolítics el 2017 s’havia perdut aquesta tradició.

Enguany s’ha volgut recuperar per donar valor als elements patrimonials de la imatgeria festiva més destacats de l’Espluga, com són els dos gegants històrics i els Nanos Macers, els tricornis, que van ser els últims que a petició de l’Ajuntament, van desfilar dijous, fent guàrdia a la Casa de la Vila i acompanyant la bandera oficial i els autoritats.

Els Gegants Ponç Hug i Beatriu, presidint el pregó de Festa Major a la plaça d’en Canós. (Foto: Fina Montserrat)

A l’arribar a la plaça d’en Canós, lloc del Pregó a càrrec d’Assumpta Farran, els Gegants Ponç Hug i Beatriu van oferir el Ball de Gegants de l’Espluga (2004), interpretat pels Grallers de l’Espluga.

La Cercavila Gran

Des de la incorporació de la figura del Senglar, l’any 2007, com a element del seguici festiu i no tant sols com a bèstia de foc dels Diables de l’Espluga des de 1992, ha permès completar, en l’última dècada, una Cercavila Gran d’especial envergadura, a la qual s’hi van sumar el 2015 els Gegants de la Santíssima Trinitat i el 2017, els Gegantons Neolítics i els gegantonets familiars propietat de diferents famílies geganteres.

Aquest any 2019, fruit de l’assessorament de Jordi Robert, s’ha acordat incporporar-hi també elements de pirotècnia tant al Senglar com als Diables de l’Espluga, que fins ara només hi participaven amb la batucada.

Ball del Senglar a la plaça de la Vila, el 2019 (Foto: Fina Montserat)

Això ha suposat també un canvi en l’ordre dels elements, respectant el del seguici tradicional del Camp de Tarragona, amb el bestiari i el foc en primer lloc i els gegants més històrics i el Ball de Bastons a l’últim, precedits dels Nanos i acompanyats pels Grallers de l’Espluga. Aquest any, també hi van participar els Grallers Fil de Canya de Montblanc, acompanyant els Gegants de la Trinitat i els Gegants Neolítics.

La Gran Ballada

Un dels moments més especials i històrics de la Festa Major és la gran ballada a la plaça de la Vila. Es fa des que hi ha gegants a la sortida de l’Eucaristia Solemne en honor als patrons de la Vila, Sant Abdon i Sant Senén. A finals del segle XX s’havia acompanyat d’una diada castellera, però amb la consolidació del seguici festiu ha agafat entitat pròpia.

Aquest any, s’ha eliminat el ball conjunt de tots els elements al final de l’acte per convertir-lo en una entrada a plaça de la Bandera de la Vila a mode d’esclat de festa. Els Gegants i els Nanos van situar-se al centre de la plaça a mode de passadís, i amb el Senglar a un dels extrems i els Grallers a l’altre. Amb el pas del Ball de Bastons, la bandera i les autoritats de la Vila seguides dels Grallers es donava inici a la Gran Ballada, presentada enguany per la gegantera Mar Gili.

Hi van oferir els seus balls el Senglar de l’Espluga amb la batucada dels Diables i per primer cop amb pirotècnia. Després ho feien els Gegants de la Trinitat acompanyats pels Grallers de l’Espluga, el Ball de Bastons infantil, la Dansa dels Gegants Neolítics, el Ball de Bastons adult, el Ball de Nanos i el Ball de Gegants de l’Espluga, amb els gegants històrics Ponç Hug i Beatriu. L’acte acabava amb l’entrega del Ram de la Geganta al cap de la Colla Gegantera, Jordi Batet.

VÍDEOS DE LA GRAN BALLADA 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *