Renovació als Grallers, Gegants i Nans: Mar Gili relleva Magda Buldó després de 17 anys

Canvi històric al capdavant d’una de les grans entitats de cultura popular de l’Espluga. La presidenta des de 2002, Magda Buldó, el secretari general, Josep M. Martínez i el tresorer general, Xavier Lozano, han deixat els seus càrrecs després d’anys de dedicació a l’entitat. Mar Gili, com a nova presidenta, Montse Montserrat, com a secretària general; i Núria Calvet com a tresorera general han rellevat aquest dissabte 30 de novembre l’equip directiu de l’associació cultural.

Reunió de l’Assemblea General dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga el 30 de novembre de 2019 (Foto: Xavier Lozano)

La votació va rebre el suport unànime dels socis presents a l’assemblea general ordinària celebrada a la seu social de l’entitat, al Casal de l’Espluga. La renovació de Junta també ha inclòs alguns canvis a les seccions, com l’entrada del jove geganter i timbaler Jofre Saltó com a vocal de secretaria de la Colla Gegantera i sotscap de Colla. Saltó farà tàndem amb l’actual cap -des de 2013, Jordi Batet, que segueix al càrrec.

Les vocals de tresoreria seguiran sent Rosa Gené, a la Colla Gegantera; i Anna Garcia, als Grallers. El grup musical seguirà sent responsabilitat de Rosa Garrell, amb Albert Grinyó i Clara Sans com a vocals. El grup de Nans, queda vacant després del comiat de Jordina Picanyol i Alba Pérez, que deixen la Junta.

A banda, Fina Montserrat serà la nova responsable de comunicació. Mar Gili i Montse Montserrat a més, representaran l’entitat al Consell Sectorial d’Entitats de l’Espluga.

Signatura del relleu a la presidència i la secretaria general dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, el 30 de novembre de 2019. (Foto: Xavier Lozano)

25 anys dedicats a la cultura popular

Amb aquest relleu, Magda Buldó ha posat punt i final a més de 25 anys de dedicació activa a la cultura popular espluguina, 17 dels quals com a presidenta de l’Associació Cultural de Grallers de l’Espluga, primer, i després també dels Gegants i Nans (per la fusió de 2013). Amb ella també pleguen dos històrics de la casa, Josep M. Martínez, secretari general des del 2013 i cap de colla des del 2006 al 2013; Xavier Lozano, tresorer general des del 2013 i membre de la Junta des del 2007, a més de responsable de comunicació.

Comiat de Xavier Lozano, Magda Buldó i Josep M. Martínez al capdavant de l’entitat (Foto: Fina Montserrat)
Un dels assajos de la gralla amb Magda Buldó i Josep Prats a l’anomenat ‘piset’ del Casal de l’Espluga, el 2005

La formació dels infants i joves a través de l’Escola de Gralla i Timbal ha estat també una de les vinculacions més fortes del pas de Magda Buldó pels Grallers de l’Espluga, on va començar a tocar el 1992 sota el mestratge de Josep Prats i on després va convertir-se en formadora fins la fusió de 2013. El 2017, tota aquesta feina es posava de relleu amb la celebració del 25è aniversari dels Grallers de l’Espluga. L’entitat ha consolidat en tot aquest temps un repertori musical i tradicional, amb actuacions fixades en el calendari que ja han esdevingut tradició, sempre amb el repte pendent de segui ampliant el grup.

Els Grallers de l’Espluga amb els nous Gegants Neolítics, a la Font Major el 2007

Durant el seu mandat, s’han impulsat importants avenços en la gestió del patrimoni festiu municipal de l’Ajuntament de l’Espluga, apostant el 2006 per la creació d’una nova colla gegantera i d’una nova parella de gegants per reflotar aquesta tradició històrica que estava en retrocés. El projecte dels gegants i els gegantons neolítics ha estat el més emblemàtic i simbòlic d’aquest mandat, acompanyat de l’impuls dels contes d’Helena Rivero i Antoni Casanovas per pintar els gegants i nans, ‘El Caputxet’ i ‘Gorg i Spluc i els seus fills’. Tot plegat ha consolidat amb força l’estima pels gegants i la pròpia Colla Gegantera, que els ha portat arreu del país en múltiples actuacions.

Un assaig obert del grup de Nans, el 2018, a la piscina municipal

A més, l’aposta per preservar i consolidar el grup de Nans, amb diferents etapes de dificultat, també haurà marcat aquest període, amb altres iniciatives com les rèpliques, l’Home dels Nassos, o la documentació històrica de l’entitat i la cultura popular espluguina a través del portal webs.gegants.cat/esplugadefrancoli.

L’últim dels grans projectes a destacar -i amb perspectives de futur- ha estat la proposta de l’Espai de la Festa Major que ajuntament i la resta d’entitats també han fet seu: un aparador per exposar tot els elements del seguici festiu durant l’estiu, i que l’entitat voldria convertir en definitiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *